Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tim Bergling blev 28 år. Han sörjs nu av sina närmaste som via presskontakten Ebba Lindqvist ombeds lämnas i fred.  Bild: Christine Olsson/TT
Tim Bergling blev 28 år. Han sörjs nu av sina närmaste som via presskontakten Ebba Lindqvist ombeds lämnas i fred. Bild: Christine Olsson/TT

Tim "Avicii" Bergling är död

Musikern, artisten och producenten Tim Bergling, mer känd under artistnamnet Avicii, är död. 28-åringen ska ha hittats död på fredagen.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist på fredagskvällen enligt Dagens Nyheter.

I samma meddelande ber Ebba Lindqvist om att hans närmaste ska få sörja i fred.

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras”, skriver Ebba Lindqvist fortsatt enligt Dagens Nyheter.

Till GP säger Ebba Lindqvist:

– Jag kan bekräfta att detta stämmer, men vi går inte ut med några fler detaljer nu med hänsyn till familjen.

Avicii fick sitt stora genombrott 2011 med låten Levels. Efter den radade han upp flera hits och turnerade världen runt under många år.

Han blev känd som discjockey, remixare och musikproducent.

Läs mer: Avicii håller hov i Las Vegas

Slutade turnera

2016 slutade han plötsligt att turnera. Han förklarade i ett öppet brev på sin hemsida att han lärt känna sig själv bättre och insett att det fanns mer han ville göra med sitt liv: "Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för den verkliga personen bakom artisten", skrev Avcii.

Han lovade dock att han skulle fortsätta med musiken. Sedan dess har han första hand varit verksam som musikproducent.

I februari 2014 blev Aviciis låt Wake me up den då mest spelade låten i Spotifys historia.

Avicii fick också stor uppmärksamhet för samarbeten med kända namn som Madonna, Coldplay, Wyclef Jean och Robbie Williams.

Tommy Körberg, som är pappa till Tim "Avicii" Berglings halvbror Anton Körberg, säger till Expressen:

''Det är tragiskt. Vi sågs ibland. Jag har känt honom sedan han var liten. Det är en hård bransch.''

Hyllas av världsartister

På Twitter hyllas Avicii nu av såväl svenska som internationella artister. Bland andra Icona Pop, Craig David och Charlie Puth skriver om honom.

''Jag vill hylla mannen som verkligen öppnade mina ögon när det gäller hur mina produktioner skulle kunna låta. Avicii var ett geni och en musikalisk innovatör och jag kan inte fatta att han inte längre finns bland oss. Vila i frid till den allra bästa'', skriver Puth på Twitter.

Även Calvin Harris hyllar den svenska stjärnan i ett inlägg på Twitter:

''Förkrossande nyheter om Avicii, en vacker själ, passionerad och extremt talangfull med så mycket kvar att göra.''

Filmaren Levan Tsikurishvili följde Avicii jorden runt under tre år och i höstas hade filmen Avicii: True stories premiär. Den beskrevs på sina håll som ett närgånget porträtt av en världsstjärna på väg mot ett sammanbrott och visade upp mer panikångest, scenskräck och hälsoproblem än fest och flärd.

"Vissa stjärnor skiner för ljust"

Levan Tsikurishvili var med när Avicii skrev brevet som sedan kablades ut av nyhetsmedier världen över.

''När han satt och skrev brevet ... Jag förstod vad det var och det var väldigt emotionellt. Men jag förstod ändå inte riktigt vad jag spelade in, jag förstod inte vikten av det,'' berättade Levan Tsikurishvili i en intervju för TT.

Den svenska kollegan Adrian Lux skriver på sitt instagramkonto: ''Vissa stjärnor skiner för ljust för universum...du kommer att bli saknad.''

Sebastian Ingrosso i Swedish House Mafia skriver på Twitter:

"Vi var alla ungdomar från Sverige med drömmar och Tim inspirerade oss och miljoner fler. RIP, min bror din musik kommer att leva för alltid."

Läs mer: Smärtsamt närgången Avicii-dokumentär

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.