Tillbaka till fadershuset

ANNONS
|

Kanske beror det på litterär understimulering - min sommar har varit fullständigt slukad av en mödosam renovering av det gamla släkthuset i Halland - men redan från de första sidorna i Ett välsignat barn lyckas Linn Ullmann fånga min nyfikenhet, en nyfikenhet som djupnar till genuint intresse någonstans under läsningen. Likt en spinnande snurra vandrar berättelsen med bibehållen koncentration mellan de tre halvsystrarna Erika, Laura och Molly, och fixeras slutligen i en gammal tragedi: dödandet av pojken Ragnar för tjugofem år sedan.

Medan den ödesdigra sommardagen kvarblir likt en dovhet texten igenom, berättas också historien om den lysande och berömde Isak Lövestad - expert på gynekologiskt ultraljud, hopplös kvinnojägare och far till Erika, Laura och Molly.

ANNONS

Det var hos fadern på Hammersö som flickorna sågs varje sommar och det var där de levde ett sommarsysterliv, en idyll som trängdes bort allteftersom tonåren närmade sig med accelererande spänning, erotik och identitetskris. När Erika inleder sin sköra kärleksrelation med den utstötte och förkastade Ragnar inser hon inte till vilken grad hon provocerar sina nya kamrater, den sadistiska Marion och hennes lakejer. Tjejgängets kvarn av kompisförtryck och hierarki maler till slut ned Erikas och Ragnars hemliga kärlek tills förräderiet är ett faktum.

Tjugofem år senare bestämmer sig Erika för att resa tillbaka till Hammersö tillsammans med sina systrar. På den karga ön mitt i Östersjön sitter deras far Isak. Han har blivit gammal sedan han förlorade sin hustru Rosa. Nu är han ensam i huset och väntar på kraft att ta sitt liv. Den väldige har blivit gammal.

Porträttet av den berömde och oerhört framgångsrike Isak, med sin rasande auktoritet, sina vredesutbrott och sin oförmåga att förstå barnens värld hade kunnat bli vanskligt och svårt att förstå om det inte samtidigt hade genomträngts av en försiktig ömhet. Ullmann låter fadern förbli älskad av barnen - mer eller mindre, kanske, men ändå oavlåtligt älskad.

Minnet av sommaren då Ragnar dör slutar med att öborna bestämmer sig för att genomföra det årliga folklustspelet på Hammersö trots tragedin. Men då låter Ullmann Isak, som har en stor roll, glömma alla sina repliker när han står på scen - ett försiktigt försök att tysta en fader.

ANNONS

Ett välsignat barn är en ytterst driven berättelse. Det är en bok det svänger om, en läsning som inte ens tappar farten när den tävlar med grävmaskiner, vinkelslipar och missnöjda småbarn.

ANNONS