Emanuel Karlsten: Tiktok samlar data – precis som alla appar

Diskussionen om Tiktok är tjatig eftersom den är korkad. I USA lutar det åt ett förbud. Tacka Tiktok som pekar ut säkerhetshoten för oss i stället, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Tiktok är ett säkerhetshot och det börjar nu världens politiker inse. Frågan är om ännu fler vågar inse vilka fler appar som också är ett hot mot säkerheten.

Diskussionen om Tiktok är tjatig eftersom den är korkad. Det visade inte minst förra veckans förhör med Tiktoks vd i amerikanska kongressen. Under ed vittnade Shou Chew och fick frågor som: kan Tiktok komma åt wifi i hushållen? Frågan är nästan omöjlig att bemöta, eftersom den implicerar spioneri, men är så dumt formulerad att man måste ta den bokstavligt: Ja, Tiktok använder internet och det kommer appen i många fall åt via wifi.

ANNONS

Samma sak med frågan om ifall man i Kina kommer åt Tiktoks data. Det impliceras att Kina har en bakväg in i appen, men frågans dumhet kräver ett allomfattande svar: Ja, vem som helst kan se de videos som finns på Tiktok varhelst i världen man befinner sig. Förhöret var därmed mest en uppvisning av makt från den amerikanska kongressen. En markering mot ärkefienden Kina, där Tiktok en gång i tiden skapades.

När Tiktoks vd till kongressen vittnade om att man samlar in data enligt en branschstandard, säger det egentligen mer om branschstandarden än om Tiktok.

Även om det är en lång väg kvar ser det alltså ut att bli ett förbud. Det skulle i så fall vara det mest omfattande förbudet USA genomfört sedan alkoholförbudet på 20-talet. Men hur detta förbud skulle upprätthållas är inte helt lätt att begripa.

Mer intressant är i stället att fundera över vad Tiktok-hysterin har väckt. Det senaste året har regeringar, myndigheter och medier över hela världen förbjudit appen på de anställdas telefoner. Även i Sverige. Senast att ansluta sig var Frankrike, men när de införde förbudet så uteslöts inte bara Tiktok, utan också alla andra appar som inte hör till jobbet. Det vill säga Facebook, Instagram, Runkeeper, Candy crush och vad det nu kan finnas för appar. Insikten var att, visst, Tiktok samlar data – men det gör nästan alla appar.

ANNONS

När Tiktoks vd till kongressen vittnade om att man samlar in data enligt en branschstandard, säger det egentligen mer om branschstandarden än om Tiktok. För alla appar samlar in – allt. Så mycket data de bara kan om dig, för att sälja bättre annonser eller göra en bättre produkt. Det gör för all del många mediehus också.

Det som gjort att allt detta nu anses som ett säkerhetshot är att vi för första gången har en stor, globalt framgångsrik app som inte kommer från USA. Utan Kina. Det är verkligen inte utan problem, men problemen är stora även med andra appar. För vad vet vi egentligen om hur data om makthavare och politiker används av amerikanska regeringar. Och har vi koll på kinesiska ägarstrukturen bakom våra favoritspel?

Den frågeställningen börjar nu sippra ned hos politiker i hela världen – och det kan vi tacka Tiktok för.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Oerhört märkligt att PM Nilsson duckar pressen

LÄS MER:Ett så grovt intrång gör bara diktaturer

LÄS MER:Chang Frick har en talang för att spela mediespelet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS