"Tigrar" blir Sveriges Oscarsbidrag

Ronnie Sandahls fotbollsdrama "Tigrar", baserad på Martin Bengtssons självbiografiska bok ”I skuggan av San Siro” blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

ANNONS
|

Det blir fotbollsdramat "Tigrar", där Ronnie Sandahl skildrar sin nära vän – fotbollsspelaren och författaren Martin Bengtsson som blir Sveriges Oscarsbidrag.

– Det känns som att ha blivit uttagen till OS. Man är förbi "the trials" och nu är det dags att prestera, säger regissören Ronnie Sandahl vid en presentation på Filmhuset i Stockholm.

Tre kandidater hade chansen att bli Sveriges bidrag för bästa internationella film. De nominerade var Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut "Clara Sola", Ronnie Sandahls verklighetsbaserade fotbollsdrama "Tigrar" samt Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker "Utvandrarna".

I fjol nominerades Amanda Kernells "Charter", som i slutänden inte valdes ut till galan. Vinnare blev då danska "En runda till". Senaste svenska film att bli nominerad var Ruben Östlunds "The square" 2017 .

ANNONS

Skapade rabalder i italienska fotbollsvärlden

"Tigrar" baserar sig på Martin Bengtssons självbiografiska bok ”I skuggan av San Siro”, som skildrar författarens korta karriär som proffslöfte i den italienska storklubben Inter som höll på att kosta honom livet. I filmen gestaltas han av Erik Enge. Skådespelaren har hyllats för sin finstämda insats, men det var en tuff väg dit, som bland annat innebar att han var tvungen att lägga på sig tio kilo muskler.

‒ Det blev verkligen stenhård träning, vilket var jättebra för att förstå Martins perspektiv på träningen och livet, säger Erik Enge till TT.

Även om filmen har en bit kvar innan den är en av de fem slutkandidaterna till Oscarsgalan har den redan fått internationell uppmärksamhet. Den orsakade rabalder i den italienska fotbollsvärlden samtidigt som den har prisats på filmfestivaler i Italien och Tyskland. Författaren Martin Bengtsson själv säger till TT att ingen nog kan förbereda sig på att något man skriver ens ska kunna tävla om en Oscarsnominering.

‒ När jag var 19 år gammal och satt på Öland och plitade ner det här var det inte vad jag föreställde mig. Jag var bara glad över att kunna skriva ner en hel berättelse.

Önskar att ”Tigrar” kom när han var barn

Regissören Ronnie Sandahl är i sin tur glad att en idrottsfilm får utnämningen. Han påpekar att just kollisionen mellan träning och livet är en utmärkt utgångspunkt för drama, att genren generellt är underutnyttjad och att tidigare filmer har fokuserat för mycket på själva idrotten.

ANNONS

"Tigrar” är i stället ett ångestdrypande och lågmält drama och har hyllats av recensenterna för sin ton. Ronnie Sandahl har tidigare sagt till GP att han hade mått bra av att se en film som ”Tigrar” när han var ung.

– Ångest behöver inte handla om att någon sitter i ett mörkt hörn och ser dyster ut. För mig kan det lika gärna komma till uttryck i hyperaktivitet. Du springer för fort, med alltför spända muskler i en miljö där du alltid kan bli huggen i ryggen. Inte minst den ”Flugornas herre”-dimensionen var något som intresserade mig i Martins berättelse, har Ronnie Sandahl själv sagt om filmen.

Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 27 mars nästa år.

Fakta: Svenska Oscarsbidrag

De senaste tio årens svenska Oscarsbidrag:

2020: "Charter" (Amanda Kernell)

2019: "And then we danced" (Levans Akin)

2018: "Gräns" (Ali Abbasi)

2017: "The square" (Ruben Östlund)

2016: "En man som heter Ove" (Hannes Holm)

2015: "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" (Roy Andersson)

2014: "Turist" (Ruben Östlund)

2013: "Äta sova dö" (Gabriela Pichler)

2012: "Hypnotisören" (Lasse Hallström)

2011: "Svinalängorna" (Pernilla August)

Källa: TT

Fakta: Svenska Oscarshistorien

16 svenska filmer har blivit nominerade till en Oscar i kategorin bästa internationella långfilm (tidigare kallad bästa icke engelskspråkiga film). Tre har vunnit. Här är hela listan:

"Jungfrukällan" (regi: Ingmar Bergman, 1960, vinnare)

"Såsom i en spegel" (Ingmar Bergman, 1961, vinnare)

"Kvarteret Korpen" (Bo Widerberg, 1964)

"Käre John" (Lars-Magnus Lindgren, 1965)

"Ådalen '31" (Bo Widerberg, 1969)

"Utvandrarna" (Jan Troell, 1971)

"Nybyggarna" (Jan Troell, 1972)

"Ingenjör Andrées luftfärd" (Jan Troell, 1982)

"Fanny & Alexander" (Ingmar Bergman, 1983, vinnare)

"Oxen" (Sven Nykvist, 1991)

"Lust och fägring stor" (Bo Widerberg, 1995)

"Under solen" (Colin Nutley, 1999)

"Ondskan" (Mikael Håfström, 2003)

"Så som i himmelen" (Kay Pollak, 2004)

"En man som heter Ove" (Hannes Holm, 2016)

"The square" (Ruben Östlund, 2017)

Fotnot: Svensk/danska "Pelle Erövraren" vann priset för bästa icke engelskspråkiga film 1988. Men den klassar Oscarsakademin som dansk.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS