Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Presstödet har funnits sedan 1971. Bild: Helena Landstedt/TT
Presstödet har funnits sedan 1971. Bild: Helena Landstedt/TT

Tidningsutgivarna vill avveckla presstödet

Tidningsutgivarna, TU, vill avveckla presstödet. Det skriver organisationens styrelse i en debattartikel i Dagens Nyheter. Istället föreslås en ny, teknikneutral stödform.
– Det här är den största mediestödsreformen på 50 år, om den genomförs, säger organisationens tillförordnade vd Thomas Mattsson till Sveriges radio.

Presstödet har funnits sedan 1971. Flera av landets stora tidningar, däribland Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten får presstöd. Nu anser Tidningsutgivarna att stödet behöver förnyas och vara mindre fokuserat på papperstidningar. På DN debatt föreslår organisationens styrelse att stödet, som formellt heter driftstöd, avvecklas i sin nuvarande form med en övergångslösning på ett antal år. Organisationen föreslår också att ett kvalificerat momsundantag införs för tidningar och att arbetsgivaravgiften för journalister reduceras.

”Antalet olika stöd bör minskas och processerna för ansökningar förenklas”, skriver TU i debattartikeln.

I en intervju med Sveriges radio Ekot säger Thomas Mattsson, tillförordnad vd för TU att det handlar om den största mediestödsreformen på 50 år om den genomförs.

– Driftstödet, eller presstödet som det ofta kallas, har funnits i 50 år, men nu anser Tidningsutgivarna att det är dags att avskaffa driftstödet och ha ett mer modernt teknik- och affärsmodellsneutralt stöd. Ett stöd som inte har samma fokus på papperstidningar, utan tar större hänsyn till att allt fler svenskar väljer att ta del av nyheter i mobilen eller på andra digitala plattformar, säger han till Sveriges radio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.