Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Thommy i Franska trion dog av blodförgiftning

Trummisen i Franska trion, Thommy Larsson avled förra året efter en kort sjukdom. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommit fram till att Sahlgrenska agerat fel i ärendet.

Det var i mars förra året som Thommy Larsson, trummis i bandet Franska trion, avled efter några dagars sjukdom.

Hans bror, Kenneth Larsson, berättar att han hade varit krasslig med symptom som liknade influensa. När hans ena arm sedan svullnade upp åkte han in till akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

På Sahlgrenska hänvisade sjuksköterskan honom, utan att någon läkare bedömde Thommy Larssons hälsoläge, till akutmottagningen på Mölndals sjukhus, eftersom att det där finns ortopedisk expertis.

LÄS MER: Thommy Larsson i Franska Trion är död

Men istället åkte de hem, med planen att åka in igen nästa dag om armen fortfarande var svullen. Under natten fick Thommy svårt att andas och tidigt nästa morgon drabbades han av hjärtstillestånd under en promenad för att få frisk luft.

Han hämtades av ambulans och i flera timmar försökte de rädda hans liv.

– De amputerade ena armen sedan det konstaterats att han drabbats av en mördarbakterie, berättar hans bror Kenneth Larsson till GT.

Skarp kritik

Vid 13-tiden blev Thommy dödförklarad. Dödsorsaken var blodförgiftning.

Kenneth Larsson menar att Thommy fortfarande hade kunnat vara vid liv om han fått vård i tid, och gjorde därför en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

LÄS MER: Franska Trion fortsätter turnén

De har nu utrett ärendet. Ivo har kommit fram till att akutmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset inte har tagit hand om Thommy ”i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet” och riktar skarp kritik mot vårdgivaren.

– Jag har förlorat min käre bror, min mor har förlorat sin son och hans livskamrat sedan många år har förlorat sin sambo. Svensk musik har förlorat en fantastisk trummis. Det är enormt tufft, säger Kenneth Larsson.

Missbedömning

Enligt Ivo borde en läkare ha kontaktats för en medicinsk bedömning innan han skickades vidare.

Dessutom slår de fast att sjuksköterskan hade kort yrkeserfarenhet. De skriver att det är "vårdgivarens skyldighet att säkerställa att hälso- och sjukvårdspersonalen har tillräcklig kompetens för de arbetsuppgifter som de utför".

LÄS MER: Matti Ollikainen om saknaden efter bäste vännen

Chefläkare Per-Olof Hansson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset säger att de har gjort en egen utredning av saken och har gjort en anmälan till Ivo enligt lex Maria.

– Vi har rannsakat oss själva och kommit fram till samma slutsats som Ivo. Med facit i hand hade det varit bättre att handlägga på det akutintag där personen sökte vård. Det gjordes en missbedömning av allvarlighetsgraden i fallet, säger han till GT.

Franska Trion bildades 2002 och har gett ut en rad skivor. 2013 var bandet förband åt Håkan Hellström.

Thommy Larsson lämnar flickvän, bror och mamma efter sig. Han blev 45 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.