Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Vinterberg. Bilden är tagen 2016 vid regissörens besök i Göteborg strax innan premiären av filmen Kollektivet. Bild: Jonas Lindstedt
Thomas Vinterberg. Bilden är tagen 2016 vid regissörens besök i Göteborg strax innan premiären av filmen Kollektivet. Bild: Jonas Lindstedt

Thomas Vinterberg hyllar alkoholen i ny film

Thomas Vinterberg gästar Göteborgs filmfestival med sitt stjärnspäckade drama Kursk. Samtidigt förbereder han inspelningen i Västsverige av nya Druk. En film han beskriver som "en hyllning till alkoholen".

Thomas Vinterberg är en av dansk films mest omtalade regissörer med filmer som Festen, It's all about love och Kollektivet bakom sig.

Nu står det klart att han i maj eller början av juni kommer till Västsverige för att spela in sin nya film Druk, som på engelska fått arbetsnamnet The alcohol project.

"En slags hyllning till alkoholen"

I dramat hävdar en norsk filosof att människan är född med för låg blodalkoholnivå. Inspirerad av den teorin börjar Martin och tre av hans vänner, alla gymnasielärare med lust att fly undan vardagstristessen, att experimentera med alkohol.

– Regissören kallar till och med filmen för ett slags hyllning till alkohol, säger Ulrika Grönérus, kommunikationschef på Film i Väst.

Vännerna bestämmer sig för att hålla sig konstant berusade för att se vad som händer. Först är experimentet lyckosamt, sedan urartar det.

– Det är deras gemensamma projekt, de inspireras bland annat av Winston Churchill, berättar filmens svenska producent Lizette Jonjic.

Vad tycker eleverna om det egentligen?

– Ja deras lärare tänker att det bara är 0,5 promille så att det kommer liksom inte att märkas. men det gör det ju: de blir lite mer öppensinniga om man säger så.

Vinterberg gästar Göteborg

Manuset till Druk är skrivet av Tobias Lindholm, som även varit medförfattare till filmsuccéerna Jakten och Submarino. Premiär beräknas det bli hösten 2019.

LÄS MER: Vinterberg i Kollektiv gemenskap

I månadsskiftet januari- februari gästar Thomas Vinterberg också Göteborg filmfestival med sin senaste storfilm: Kursk. I filmen medverkar några av världens främsta skådespelare: Max von Sydow, Colin Firth, Léa Seydoux och Michael Nyqvist. Kursk bygger på den tragiska händelsen i augusti år 2000 då en torped av misstag exploderade ombord på u-båten K-141 under en rysk flottövning.

Thomas Vinterberg belönades 2010 med Nordiska rådets filmpris för Submarino, sitt kärva men rörande drama om två bröder. Samma utmärkelse kammade han också hem tre år senare för Jakten, med skådespelaren Mads Mikkelsen i huvudrollen som falskt pedofilanklagad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.