Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Thomas Ostermeier och Hito Steyerl nya hedersdoktorer på GU

Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitetet riktar blicken mot Tyskland och Berlin. Åtminstone när de nu utser två nya hedersdoktorer, videokonstnären Hito Steyerl och regissören Thomas Ostermeier.
– Det är två väldigt kända konstnärer inom sina olika områden. Det betyder först och främst mycket för våra studerande. Sen är det också riktigt bra för våra forskningsmiljöer, säger Sanne Kofod Olsen, dekan på konstnärliga fakulteten.

Hito Steyerl är filmmakare, författare och konstnär. Hon är också professor i mediekonst på Universität der Künste i Berlin. I sin konst utgår hon ofta från teknik och media och utforskar ämnen som migration, militarisering och mediernas roll.

– Hito Steyerl har ställt ut i hela världen; ny media, film, jättefantastiska konstinstallationer. Och om man ser till hennes konstnärliga forskning är hon en riktig pionjär, säger Sanne Kofod Olsen.

Dekanen berättar att hennes arbete har varit oerhört viktigt för undervisningen på Akademin Valand när det gäller såväl film som foto, litterär gestaltning, fri konst och konsthantverk. Därtill har Hito Steyerl medverkat i fakultetens arrangemang vid Venedigbiennalen 2015.

När hon nu blir hedersdoktor, kommer hon då att vara fysiskt på plats?

– Det hoppas vi såklart, att hon kommer att vara på plats på HDK och Valand. Att hon föreläser eller har workshops, säger Sanne Kofod Olsen.

Vill samarbeta med stadsteatern

Thomas Ostermeier är regissör och räknas till en av Europas främsta. Han fick exempelvis ta emot Venedigbiennalens guldlejon 2011 för sin samlade insats som regissör. Han var då den yngste som tilldelats det prestigefyllda priset.

Han är konstnärlige ledare för teater Schaubühne Berlin, med vilka han har rest runt med i snart tjugo år.

Innebär det här att Schaubühne kommer att komma till Göteborg?

– Man kan ju drömma om det i alla fall, men det är inget jag kan säga i nuläget. Men han kommer själv i vilket fall, säger Sanne Kofod Olsen.

LÄS MER: Det är viktigt att stå emot högervindarna

Högskolan för scen och musik har sedan tidigare ett samarbete med Thomas Ostermeier, det genom nätverket Prospero. Sanne Kofod Olsen berättar att de hoppas att de nu tillsammans med Göteborgs stadsteater kan fördjupa samarbetet och att studenter och medarbetare får ta del den hyllade regissörens kunskaper.

Vad betyder det här för Göteborgs Universitet att Hito Steyerl och Thomas Ostermeier nu blir hedersdoktorer?

– Det är två väldigt kända konstnärer inom sina olika områden. Det betyder först och främst mycket för våra studerande. Sen är det också riktigt bra för våra forskningsmiljöer, säger Sanne Kofod Olsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.