The Plan återuppstår med ett dubbelalbum

Tolv år har gått sedan förra albumet. Nu är Theodor Jensen tillbaka med The Plan igen.
– Ingen blir rik för att jag insisterar på att göra ett dubbelalbum.

ANNONS
|

Det finns många skapande sätt att förstöra pengar. I fredags fick Banksy massor av uppmärksamhet när hans välkända konstverk Girl with balloon började att självförstöras just när det auktionerats bort på Sotheby's i London för motsvarande nästan tolv miljoner kronor.

LÄS MER:Henrik Berggren lovar ny skiva inom ett år

För Theodor Jensen är det inte aktuellt att strimla tolv miljoner, för honom handlar den kreativa kompromisslösheten om The Plans nya album. Det finns inte på Spotify och kommer inte att tryckas på cd, From worlds away som plattan heter släpps i form av en genomarbetad och påkostad dubbelvinyl med tretton låtar. De som vill lyssna får betala.

ANNONS

– (skratt) Det var en snäll jämförelse med Banksy, jag har inte riktig sett det på det sättet, men visst stämmer det. Ingen blir rik för att jag insisterar på att göra ett dubbelalbum. Tvärtom. Vi trycker 200 exemplar och behöver sälja minst hälften för att överhuvudtaget kunna betala de musiker och vänner som faktiskt hjälpte till att spela in det.

The Plan en duo igen

Med "vi" menar Theodor Jensen sig själv och Mikael Furugärde som efter 14 långa år är tillbaka som medlem i The Plan, bandet han lämnade efter andra albumet. Musiken och låtarna skrivs fortfarande av Theodor Jensen, men han understryker att bandkollegan varit ett viktigt bollplank för att The Plans sånger skulle falla på plats.

LÄS MER:Succé-komikern Marcus Berggren gör humorserie om småkorkat mc-gäng

– Vi ger ut skivan på eget bolag och har kunnat jobba i vår egen takt. Det är väl därför det har tagit sex-sju år att få den färdig. Men så blir det precis som vi vill ha det också, säger Theodor Jensen, som alltså förlitar sig på andra aktiviteter för att kunna ställa mat på bordet.

Spelade med Henrik Berggren

Han jobbar extra som tennistränare på samma Stockholmsklubb som artistkollegan Jonas Lundqvist, och i somras turnerade Theodor Jensen med forne Broder Daniel-kollegan Henrik Berggren, en återförening som föll väl ut.

ANNONS

– Det var väldigt roligt att träffa Henrik och kunna hänga tillsammans, vi syns inte så ofta annars.

LÄS MER:Doldis från Göteborg till Swedish Music Hall of Fame

Var det som förr i tiden, samma gamla BD-vibb, att spela ihop?

– Nej inte direkt, det kan jag inte säga. Det kändes som en annan grej i somras. Men det var fint, en härlig känsla, och något som vi säkert kommer att göra om.

En uppföljare till debuten

Nu är det dock fullt fokus på The Plan som gäller. Och det råder ingen tvekan om att Theodor Jensen plöjt ner sin själ i bandets nya album.

– Idémässigt och tematiskt skildrar albumet mitt liv där jag befinner mig nu, och det som har fört mig hit, men samtidigt känns detta som den sanna uppföljaren till vårt debutalbum.

LÄS MER:Varken sjukdom eller hårt festande kunde stoppa Tildes dröm

Men detta är The Plans fjärde album På vilket sätt är det en uppföljare till debuten från 2001?

– Därför att vi har jobbat på samma sätt som vi gjorde då, nämligen varit extremt noga med att få det perfekt. Det måste låta precis som vi vill att det ska göra. Arrangemangen, det tidlösa soundet, allting får ta den tid det tar. På det sättet är vi helt kompromisslösa.

Och då ryms inga ekonomiska hänsyn?

ANNONS

– (skratt) Nej, exakt. Det är suicide allting ... men fuck it. Ekvationen med Spotify är omöjlig att få ihop så vi får helt enkelt hoppas på att folk vill köpa och betala för vårt album.

The Plan

Består av: Theodor Jensen och Mikael Furugärde.

Aktuella med: Nya albumet From worlds away.

Diskografi: The Plan (2001), Embrace me beauty (2004), Walk for gold (2006).

Övrigt: Kommer att turnera i början av nästa år. Inga speldatum är ännu bokade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS