The Cure fick Ticketmaster att backa om priser

Ticketmasters biljettpriser har kritiserats av såväl artister som biljettköpare. Nu har The Cures sångare Robert Smith fått företagets amerikanska division att betala tillbaka pengar till bandets fans, skriver Rolling stone.

ANNONS
|

The Cure har som princip försökt hålla biljettpriserna till sin kommande Nordamerikaturné relativt låga. Till exempel kostar de billigaste biljetterna 20 dollar (drygt 200 kronor).

Ganska snart efter att biljetterna släppts till försäljning började dock fans posta skärmdumpar av sina bokningsbekräftelser, som avslöjade att biljettåterförsäljaren Ticketmaster lagt på saftiga avgifter.

En skärmdump, som delades på Twitter av musikern Tim Burgess, visar en ”facility charge” på 10 dollar och en ”service fee” på 11,65 dollar – per biljett.

Det fick The Cures sångare Robert Smith att reagera. Han tog kontakt med Ticketmaster och krävde en sänkning av avgifterna. Dessutom lyckades han förhandla fram en återbetalning till de fans som redan hunnit köpa biljetter.

ANNONS

De som hade köpt biljetter för 20 dollar och sedan betalat serviceavgifter på lika mycket, får nu 10 dollar tillbaka. Resterande köpare får 5 dollar tillbaka.

The Cure-debaclet är bara ett av många som omgärdat det Ticketmaster det senaste året.

I USA pågår en utredning om huruvida Live Nation Entertainment, som uppstod när Live Nation och Ticketmaster gick ihop 2010, missbrukat sin dominerande marknadsställning. Detta är något som företaget själva förnekar. Kritiken har dessutom varit häftigt mot Ticketmasters så kallade dynamiska prissättning, som kan leda till skyhöga priser för åtråvärda biljetter.

Ticketmaster medger otydlighet

Även Taylor Swift har vänt sig emot Ticketmasters prissättning och bokningssystem, efter att biljettförsäljningen till hennes ”The Eras tour” kraschade Ticketmasters sajt i november 2022. Bruce Springsteen har däremot försvarat sitt beslut att använda dynamisk prissättning vid biljettförsäljningen till hans kommande turné, trots fansens besvikelse. Han tillade dock att missnöjda köpare kunde begära pengarna tillbaka.

Ticketmaster i USA har själva uttalat sig om serviceavgifter och prissättning av biljetter på sin hemsida, i samband med att man i USA utreder en tydligare reglering av biljettmarknaden. De betonar att de stöttar ett starkare regelverk och medger att branschen varit dålig på att förklara varför priserna ser ut som de gör.

ANNONS

”Det är bara en liten del av avgifterna som går till Ticketmaster, och det vi får går till största del till operativa kostnader som teknik och personal. På samma sätt har konsertarenorna stora kostnader. [...] Om avgifterna sänktes skulle de eventuellt behöva ta mer betalt av artisterna, vilket i sig skulle ge högre biljettpriser.”

LÄS MER:Biljetterna till Eurovision sålde slut på 36 minuter – tekniskt kaos

LÄS MER:Taylor Swift om biljettkaoset: Blir förbannad

LÄS MER:Bruce Springsteen erbjuder arga fans pengarna tillbaka

LÄS MER:Bruce Springsteens fans fortsätter rasa – med all rätt

LÄS MER:Ticketmaster tar 50 000 för en Bruce Springsteen-biljett

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS