Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

The Beatles – som du aldrig har sett dem förut

I slutet av november har Peter Jackson långa Beatlesdokumentär premiär. Nu har den första trailern med helt unika bilder släppts.

I januari 1969 fick ett filmteam följa med Beatles bakom kulisserna i skivstudion. Samtidigt som bandet arbetade fram låtarna som kom att ta plats på albumet ”Abbey road” snurrade kamerorna och registrerade kvartettens långsamma sönderfall.

LÄS MER: Beatles ville byta ut Harrison mot Clapton

När regissören Michael Lindsay-Hogg och hans filmteam tackade för sig fanns 57 timmar (!) inspelat material. Men det blev aldrig någon film. Beatles sprack, bandmedlemmarna tröttande på varandra och filmrullarna blev liggande i ett arkiv och samlade damm. Mer eller mindre bortglömda i fem decennier.

Men för tre år sedan fick ”Sagan om ringen”-regissören och Beatlesfantasten Peter Jackson tillgång till materialet, och på liknande sätt som han tog sig an de gamla svartvita dokumentärklippen från första världskriget och skapade magi i ”They shall not grow old” har han nu varsamt renoverat det här Beatlesmaterialet.

LÄS MER: Rick Rubin skakar liv i mitt slumrande Beatlesintresse

De 57 timmarnas råmaterial har under Jacksons överinseende förvandlats till en sex timmar lång dokumentärserie kallad ”The Beatles: Get back”. Den visas i tre delar och får premiär på Disney plus den 25 november, men i dagarna har Peter Jackson också släppt en närmare fyra minuter långt trailer som borde få ögonen att tåras på alla Beatlesälskare, unga som gamla.

Ljus, ljud, bild ... allt är restaurerat och tycks fintrimmat till en närmast enastående kvalitet. En mer närgången och skimrande skildring av hur låtarna på ”Abbey road”, och några som kom att hamna på Beatles sista album ”Let it be”, är svår att tänka sig.

LÄS MER: Premiärdatum klart för Beatles-dokumentär

– Detta är en berättelse om vänner och individer, om mänsklig svaghet och gudomligt samarbete. Det är en detaljerad beskrivning av den kreativa processen och skapandet av ikoniska sånger. Men det är inte ren nostalgi – det är avskalat, ärligt och mänskligt. Under de här sex timmarna kommer du närmare Beatles än vad du trodde var möjligt, säger regissören Peter Jackson i en kommentar.

LÄS MER: Recension: "They shall not grow old"

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.