Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Thale Vangens bronsben har kommit till Trätorget

Under lördagen invigdes Göteborgs senaste konstverk – ”Skymt”. Ett par sagolika ben med klövar som slutar i vad som tycks vara mänskliga lår. Verket står placerat vid Trätorget i Björkekärr och är skapat av konstnären Thale Vangen.
– Det är ju något lite märkligt över det. Som sticker ut, säger Thale Vangen.

Det finns något aningen mystiskt över Thale Vangens omänskliga benskulpturer som skjuter upp ur en rabatt på Trätorget i Björkekärr. Som fossilerade kvarlämningar av en figur som vi inte direkt känner till. Vad kan det egentligen vara för något som lämnat detta efter sig? Ett läskigt monster? Ett snällt sagoväsen?

Det är också Thale Vangens intention att verket ska väcka tankar. Att förbipasserande ska ryckas upp ur vardagen och börja fantisera över det magiska och fantastiska.

– Det var någonting med övergången från vägen, den skogsliknande trädgården. Jag tänkte att ”Skymt” kunde vara som en slags port som representerade en övergång från olika typer av ställen. Från naturen till staden, säger hon.

LÄS MER: Här är Göteborgs konstverk som försvunnit eller förstörts

Djur och mytologi

De två bronsbenen sträcker sig över två meter upp i luften och för närmast tankarna till en faun, eller kanske rent av den grekiske halvguden Pan själv med sin flöjt.

Det är kända motiv för Thalen Vangen. Djur, djurdelar och mytologi är återkommande teman i hennes konstnärskap.

Hur kommer det sig?

– Jag har en naturvetenskaplig bakgrund. Det kan vara något med hur det naturvetenskapliga tankesättet träffar den mytologiska värden. Det händer något spännande i det mötet.

LÄS MER: Nu får Göteborgs romer ett konstverk på Stadsmuseet

Konstverket ”Skymt” invigdes under lördagen. Det är finansierat av Charles Felix Lindbergs donationsfond. En fond som har funnits sedan 1909 då köpmannen testamenterade sin förmögenhet till ”stadens prydande och förskönande”.

Genom åren har den lett till klassiska Göteborgssymboler som Carl Milles Poseidon-staty, Peter Lindes avbildning av Karin Boye utanför Stadsbiblioteket och Tore Strindbergs världsdelsbrunn på Järntorget.

Veteraner, frihetskämpar och HBTQ-personer

På senare år har den finansierat Knutte Westers ”Romanoparken - sång om en plats” som gestaltar romska erfarenheter, Tilda Lovells ”Oraklet” på Korsgatan och Emma Strödes ”Nikes Göteborg” som blickar upp på Kopparmärra.

LÄS MER: Äntligen får Göteborg ett veterankonstverk

Vad som ska finansieras beslutas av politikerna i kommunfullmäktige, ofta utifrån initiativ från grupper i allmänheten. I fallet med ”Skymt” var det HSB Bostadsrättsföreningen Björkekärr som 2018 tog fram en motion tillsammans med politikerna.

I samma omgång beslutades att ge pengar till bland annat ett veteranmonument, en staty över Ingrid Segerstedt Wiberg och ett HBTQ-monument.

”Var är resten?”

Thale Vangen är glad över möjligheten att få göra en bronsskulptur till Trätorget. Hon har har fått bilden av att många känner en stark tillhörighet till platsen.

När verket installerades kom också nyfikna fram till henne med sina frågor.

– Det var ganska många som verkade tycka att det var roligt. Sen frågade vissa var resten av den var, säger Thale Vangen.

LÄS MER: Västlänkskonstnären Huang Yong Ping dog – nu ska ormskelettet räddas

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.