2014 fick Pasi Välimaa ta emot Prins Eugen-medaljen av Kung Carl XVI Gustaf för framstående konstnärlig gärning.
2014 fick Pasi Välimaa ta emot Prins Eugen-medaljen av Kung Carl XVI Gustaf för framstående konstnärlig gärning. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Textilkonstnären Pasi Välimaa död

Den prisbelönte textilkonstnären Pasi Välimaa har gått bort. Han omkom under förra veckan i en olycka vid sitt hem i Beziers i Frankrike. Det meddelar Högskolan för design och konsthantverk, HDK, där han tidigare var professor.

ANNONS
|

"En av vår tids främsta textilkonstnärer, Pasi Välimaa har tragiskt omkommit", det skriver HDK på sin hemsida. Pasi Välimaa var textilprofessor vid HDK i Steneby mellan 2009 och 2017, en del av Göteborgs Universitet. Enligt prefekten Ulf Dalnäs var han en uppskattad lärare.

– Han jobbade hos i åtta år och slutade för två år sedan. Han var väldigt populär.

Hur har reaktionerna varit bland de som har arbetat med honom?

– Alla är på semester men vi har pratat med lärare som kände honom och de är förstås väldigt chockade, säger han.

Pasi Välimaa arbetade i olika tekniker som färgning, tryck, vävning och broderi. Ulf Dalnäs menar att det inte bara är en färgstark och uppskattad pedagog som gått bort, utan också en stor konstnär. Som exempel berättar han att Pasi Välimaa fick ta emot Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning.

ANNONS

LÄS MER: Nääs Konsthantverk | Pasi Välimaa

– Han har haft utställningar överallt och var verksam i London, men hade nu flyttat till Frankrike. Hans verk finns bland annat på Röhsska och Nationalmuseum, säger Ulf Dalnäs.

Pasi Välimaa föddes i finska Nystad och flyttade till Sverige i tjugoårsåldern.

Han blev 51 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS