Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Tegmark  Bild: fotograf Erik Lundback
Max Tegmark Bild: fotograf Erik Lundback

Tegmark uppmanar till eftertanke

Fysikern och professorn Max Tegmarks sommar pratar om en framtid med allt kraftfullare teknik.

Max Tegmark, fysiker och professor vid MIT i Boston, vet mer än de flesta om artificiell intelligens. Hans sommarprogram handlar dock inte om själva tekniken, utan om hur vi ska använda den för att hjälpa mänskligheten och framförallt undvika att utplåna oss själva. Stora och svindlande frågor, minst sagt.

Övermänsklig artificiell intelligens är inte här än, men vi får höra ett stycke komponerat av AI och blir påminda om hur snabbt tekniken utvecklas. Tegmarks arbete som forskare och föreläsare tar honom hem till Bill Gates (som har en Monet på väggen) och han lyckas få Teslaikonen Elon Musk att satsa (väldigt mycket) pengar i svensk-amerikanens organisation. Ytterligare några namn flyger förbi, men inte utan betydelse för berättelsen.

Oftast är det aktivisten Tegmark som talar och han gör det bra; sjuttiotalistens kärnvapenskräck från barndomen kryper genast fram och när han avslutar med ”Vad ska vi skapa för framtid med allt kraftfullare teknik? Vad tycker du?” är det mer en uppmaning än en fråga.

Sommarpratare 2/8: Adam Taal, artist

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.