Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hitta teaterstråkets scener, spårvagnshållplats för spårvagnshållplats.

Teaterstråket längs spårvagnsspåret

2013 invigdes stråket, som numera omfattar 13 teatrar och går från Chapmans torg till Hagakyrkan.

Teatrarna själva har initierat projektet med hjälp av Teatercentrum väst, en samarbetsorganisation för de fria teatrarna. Med fri teater avses professionell teater som inte ägs eller produceras av någon utanför själva teatern. Var tredje föreställning som spelas i Sverige görs av en frigrupp.

Läs också: Teaterstråket: Här är Göteborgs Broadway

••• Hållplats: Chapmans torg

GEST

Chapmans torg 10

gest.se

Gothenburg English Studio Theatre är Västsveriges enda engelskspråkiga teater. Gruppen har funnits sedan 2005.

På scen: YEN, en historia om en barndom utan gränser och att växa upp alldeles ensam. Speldatum 4 november – 4 december.

Teater Sesam

Chapmans torg 2

teatersesam.se

Konstnärliga ledaren Nasrin Barati värjer sig mot begreppet barnteater, och sätter upp teater som både barn och hundraåringar kan se. Dockor, skuggspel, musik och skådespeleri är några av komponenterna.

På scen: Don Quijote i dockteaterversion för personer i åldern 7–107. Speldatum 30 oktober–7 december. After Dagis erbjuds 24 oktober, återkommer därefter till våren.

Hållplats: Stigbergstorget

Göteborgs Dramatiska Teater

Stigbergsliden 5B

goteborgsdramatiska.se

I en källarlokal finns den här gruppen, som firar 10 år i år. Fokus ligger på berättelser om människan, som ”berör, ruskar om och ifrågasätter”.

På scen: Gästspelet För sent att bli isprinsessa av Abnorm Scenkonst. En ”skämmig show” om åldrande. Speldatum 19, 20 och 21 november.

••• Hållplats: Masthuggstorget

Cinnober Teater

Masthuggsterrassen 3

cinnoberteater.com

På Cinnober spelar man helst nyskriven dramatik, texter som ännu inte blivit klassiker eller texter man tycker spelas för sällan. Profilen är också nyskriven musikteater och opera. Som nu i höst när man har satt upp det isländska nationaleposet Njals saga i operaversion. 

På scen: Unveil av Die Bühne, fyra kvinnor om sin längtan. Speldatum 15 oktober–30 november.

Kvartersscenen 2Lång

Andra Långgatan 30

2lång.se

”Frustande av liv” beskriver arrangörerna själva sin verksamhet. Bar, improvisationsteater, bingokvällar och allt möjligt arrangeras här. Något händer varje kväll.

På scen: Improvisationstalkshowen Pekkaris kök 5 december. Den helt improviserade musikalen Way off Broadway 14 november, 28 november och 19 december. Och en hel del annat.

Teater Trixter

Andréegatan 13

trixter.se

Den som tycker att teaterspråk är för högtravande kan söka sig till Trixter, där man strävar efter ett språk som mer liknar det på film. Här spelar man helst nyskriven dramatik och jobbar med många uttryck som film, bildkonst, teater och musik.

På scen: Gästspel av Frökenmaskinerna: I love Transylvania, en pjäs som ”tar vid där den romantiska kärleken faller sönder”. Speldatum 27 november–5 december. 

Masthuggsteatern

Masthuggsterrassen 3

masthuggsteatern.se

Barn, unga och vuxna är målgruppen för teatern som startade 1992 och är en av landets största frigrupper. Gruppen turnerar även ute i landet.

På scen: Hem. Spelas för mellanstadieelever och handlar om fyra barn som tagit fyra olika vägar till Bergsjön. Speldatum 15 oktober–10 december. Parallellt ges Schaktet, en berättelse om historielöshet och nynazism. Spelas fram till och med 2 december.

••• Hållplats: Järntorget

Teater Uno

Esperantoplatsen 7

teateruno.se

Främst unga, men även barn och vuxna, vill UNO erbjuda teater för.

På scen: Slingerbulten, en föreställning för årskurs 1–5 om att vara den man är. Spelas till och med 10 december.

Folkteatern

Olof Palmes plats

folkteatern.se

Den största av stråkets teatrar. Räknas inte som en av de fria grupperna, utan har uppdrag och anslag från Västra Götalandsregionen. Här spelas teater på två scener, och målet är att spela samtida teater för en bred publik.

På scen: Revisorn?, en föreställning delvis baserad på Nikolaj Gogols original om maktmissbruk och korruption. Spelas till och med 21 januari. För barn 6–8 år spelas Love bombing, gästspel från Regionteater väst om relationer och normer. Speldatum 21–27 november. 28 november är det premiär för Drömmar, en helt ny uppsättning som baseras på samtal med hemlösa. Spelas till och med 27 januari. 15–18 november ges extraföreställnignar av Bianca och Tiffany Kronlöfs föreställning Slå pattarna i taket.

Hagateatern

Södra Allégatan 2

hagateatern.se

I en gammal ombyggd biograf från 1900-talets början huserar Teater Kurage och Teater Tamauer. Devisen är ”den lilla teatern med något för alla”.

På scen: 19 november–4 december ges några extraföreställningar av Mens.

••• Hållplats: Hagakyrkan

Atalante

Övre Husargatan 1

atalante.org

Nyskapande, experimentellt och samtida är ledorden. Atalante är nästan att betrakta som ett kulturhus – teater är bara en del av verksamheten. Konst, film, dans, opera och festivaler är annat som finns.

På scen: Mycket. Bland annat Hyperfruit, dansföreställning om att leva livet på internet, 7 och 8 november.

Teater Jaguar

Storgatan 3

teaterjaguar.se

Gruppen spelar för barn och unga, med ambitionen att göra teater som tar unga tankar på allvar.

På scen: Shakespeares Hamlet för 10–14-åringar. Spelas året ut, därefter på turné.

Stora Teatern

Kungsparken 1

goteborg.se/wps/portal/storat

Inte heller Storan räknas som en fri scen, eftersom den drivs av Göteborgs stad. Tanken är att erbjuda ett rikt utbud – här ges både nycirkus, dans, teater och framför allt gästspel från både Sverige och världen.

På scen: Massor. 18 november ger Rickard Söderberg exempelvis en konsert under namnet I regnbågens alla färger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.