Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Teatergrupp ger ut Reinfeldts bok utan lov

Teatergruppen bakom Äkta moderaterna står för årets konstkupp i Almedalen. De återutger Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket från 1993, utan tillstånd från upphovsmannen.

- Vi kan bli polisanmälda för upphovsrättsbrott. Men eftersom Fredrik Reinfeldt är ansvarig utgivare är det bara han själv som kan göra polisanmälan, säger Johanna Emanuelsson, från teatergruppen Nationalscen.

Gruppen väckte uppmärksamhet tidigare i år med performanceföreställningen Äkta Moderaterna där medlemmarna delade ut valinformation med ett budskap snarlikt Moderaternas - men extremt tillspetsat. Aktionen polisanmäldes av Moderata samlingspartiet i Stockholms län, men anmälan lades ner.

Reinfeldts "ungdomssynd"

Nu fortsätter Nationalscen sitt projekt Stenen i handen på den starke med att nyutge Fredrik Reinfeldts "ungdomssynd": boken Det sovande folket som statsministern skrev när han var 28 år och ordförande för Moderata Ungdomsförbundet.

- Vi vill få folk att läsa den här boken, eftersom den har varit försvunnen i omgångar. Den är skriven av vår statsminister och talar ideologiskt om Moderaternas politik. Boken ger en helhetsbild av att Reinfeldt tycker att välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion, säger Johanna Emanuelsson.

TT: Är det här en konstnärlig eller politisk aktion?

- Det är en konstnärlig aktion. Men det går ju i varandra hela tiden, det är det som är det intressanta. Den konst som oftast är intressantast är den som rör om i verkligheten.

Nästa steg i projektet är en teaterföreställning som får premiär i Stockholm den 1 september.

Ps. Det är inte första gången Reinfeldt utsätts för upphovsrättsbrott. Redan 2009 gav lobbyorganisationen Alliansfritt Sverige ut boken i PDF-format. Den har sedan dess funnits för nedladdning och utskrift på diverse internetsidor.