Teaterchefen Mats Johansson är död – blev 97 år

Teaterchefen och regissören Mats Johansson har gått bort. Han blev 97 år.
– Han är nog den chef som betytt mest, och var den som moderniserade Göteborgs stadsteater, säger nuvarande vd:n Björn Sandmark.

ANNONS
|

Teaterchefen Mats Johansson är död. Det bekräftar Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteater, för GP.

– Ja, han har gått bort. Han dotter ringde mig och tyckte att jag skulle gå ut med lite information om det, innan runan publiceras.

Enligt Björn Sandmark är Mats Johansson den chef som betytt mest för Göteborgs stadsteater genom åren.

– Han fattade flera viktiga konstnärliga beslut. Exempelvis startades Backa teater under hans tid som chef. Även Angereds teater, vill jag minnas, sedan Sven Wollter rusat in och slagit näven i bordet och sagt att det behövdes, berättar Björn Sandmark.

Han var en klok person, och väldigt ödmjuk.

Själv träffade han Mats Johansson vid flera tillfällen. Senast de samtalade var på Svensk Scenkonsts branschdagar i Örebro för några år sedan, och han minns kollegan som oerhört sympatisk.

ANNONS

– Han var en klok person, och väldigt ödmjuk.

Mats Johansson ledde Göteborgs stadsteater 1962-1982 och var den som moderniserade arbetet där, anser Björn Sandmark.

– Han såg till att teatern förvandlades från en klassisk hierarkisk struktur till en modern verksamhet, månade om medarbetarna, införde facklig samverkan och annat.

Mats Johansson stödde manifestgruppen – med Peter Oskarsson, Tomas Forser och Ragnar Lyth i spetsen – i deras arbete för en mer konstnärlig teater. Idén var att kombinera progressiva fria teatergruppers engagemang med institutionsteaterns stabila organisation och resurser. Under den så kallade Manifeststriden tvingades Mats Johansson dock lämna teatern. Därefter övergick han till att vara chef för Riksteatern, där han fortsatte verka fram till sin pension 1992.

”En riktig teaterman och läromästare”

Marie Svensson, producent på Göteborgs stadsteater, minns med värme sin dåvarande chef Mats Johansson:

– Det var han som anställde mig på teatern i början av 1970-talet, och lärde mig otroligt mycket. Allt från teaterhistoria till vilka som varit föregångare i huset. Han var en riktig teaterman och läromästare – han och Uno ”Myggan” Ericson. Bättre läromästare kan man inte tänka sig!

Mats Johansson föddes 1925 och började sin bana som teaterchef på Göteborgs Folkteater där han var verksam 1957-1961.

Bland hans många iscensättningar som regissör märks O’Neills ”Lång dags färd mot natt” (1961) på Folkteatern, Harold Pinters ”Hemkomsten” (1965) samt Kent Anderssons ”Agnes” (1973) och ”Gropen” (1974) på Göteborgs stadsteater.

ANNONS

Han arbetade även på stadsteatrarna i Malmö och Helsingborg.

I sin memoarbok ” ...en tid vid teatern” (2011) beskriver Mats Johansson sina erfarenheter av svensk teater och teaterpolitik under 50 år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS