Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krister Henriksson och Sven-Bertil Taube spelar
Krister Henriksson och Sven-Bertil Taube spelar "Påklädaren" på Stora teatern i juni. Bild: Therese Öhrvall

Taube och Henriksson till Storan

Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson flyttar tillfälligt in på Stora teatern med "Påklädaren".

I juni får Göteborgspubliken chansen att se Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson i rollerna som skådespelaren Sir (Taube) och påklädaren Norman (Henriksson) i hyllade "Påklädaren".

Pjäsen, som är en av författaren Ronald Harwoods mest spelade, som dessutom filmats, är ett gästspel från Dramaten.

Föreställningen har hyllats för sina starka skådespelarinsatser, bland annat i Expressen, som menade att Henriksson gör sitt livs roll och av SR Kulturnytt, som tyckte att pjäsen var "ett litet underverk".

Pjäsen skildrar livet på teatern, där föreställningen "Kung Lear" just ska börja, men huvudrollsinnehavaren är både sjuk och förvirrad. Regisserar gör Eva Dahlman, som bland annat tidigare gjort "Egenmäktigt förfarande" på Scalateatern/Maximteatern, "Scener ur ett äktenskap" på Uppsala Stadsteater och "En handelsresandes död" på Dramaten.

– Om kärlek. Maktkamp. Sexuella trakasserier. Komedi och svärta bakom kulisserna på Dramatens Stora scen. Då. För länge sen, säger hon i ett pressmeddelande.

Författaren Ronald Harwood arbetade själv som påklädare under 1950-talet. Han är flerfaldigt Oscarsnominerad, bland annat för manuset till "Påklädaren" (1983) och han vann en Oscar för Bästa manus efter förlaga till "Pianisten" (2003).

"Påklädaren" spelas vid sex tillfällen på Stora teatern: 1, 2, 5, 6, 8 och 9 juni.

LÄS MER: Sven-Bertil Taube ger pappas visor ny lyster

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.