Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tar oss med till Erasmus av Rotterdams tid

Nina Burton vann Augustpriset för Gutenberggalaxens nova, årets bästa sakprosa om 1500-talets medierevolution.

Bok

Nina Burton

Gutenberggalaxens nova

Bonniers

Med elegant lätthet berättar Nina Burton i sin nya bok, Gutenberggalaxens nova, historien om Erasmus av Rotterdam och humanismens och 1500-talets medierevolution.

Det börjar med ett besök i ett antikvariat i Basel och ett samtal med en grinig bokhandlare som inte ger mycket för Marshall Mc Luhans 1960-talsklassiker Gutenberggalaxen, men lyser upp vid möjligheten att locka Nina Burton med den fem sekel äldre lärdomsfursten Erasmus -  bestsellerförfattaren som befann sig mitt i renässansens ström av tankar. Ja, inte bara befann sig mitt i, utan också fångade upp och formulerade om.

”Böcker är tidskapslar”

”Böcker är tidskapslar”, muttrar bokhandlaren. ”Böcker är arv och samtal över tiden”.

Nina Burton går tillbaka till sitt hotellrum med ett urval av Erasmus texter. Så börjar det och snart dyker hon in i Erasmus tid, ser Europa genom hans ögon, följer honom från plats till plats, från land till land, och låter honom – precis som han själv, inte minst i centrum av bokförläggaren och med tiden vännen Johannes Frobens tryckeri – mediera sin samtids (och historias) tankar, utmaningar och konflikter. Han kamperar ihop med den engelska politikern och författaren Thomas More (som bland annat gett oss begreppet ”utopi”), han får sitt porträtt målat av konstnärer som Albrecht Dürer och Hans Holbein d.y, han skriver brev och inspirerar författare som Montaigne och Rabelais och han värjer sig så långt det bara går från att dras in i de strider, inte minst kyrkliga, som präglar 1500-talet.

Nina Burton gjuter ett stort mått av samtid, eller om jag hellre ska säga samtidighet, i skildringen av Erasmus mångfacetterade liv. Jag läser det som en påminnelse om att det finns många värden i att vara både bildad och nyfiken, övertygad och kritisk. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.