Ängsbacka kursgård blev en stor snackis då ett stort coronautbrott skedde efter sommarens tantrafestival. Nu får deras vd ett antipris.
Ängsbacka kursgård blev en stor snackis då ett stort coronautbrott skedde efter sommarens tantrafestival. Nu får deras vd ett antipris. Bild: Ängsbacka kursgård

Tantrafestival blev skandal – vd får antipris

Johnny Bode-sällskapet har nu bestämt vem som trampade så i klaveret under 2021, att den personen ska prisas för det. Vinnare blev Ida Freyschuss, vd för Ängsbacka kursgård, vars tantrafestival orsakade ett stort coronautbrott.

ANNONS

I somras när covidpandemin precis som nu, pågick för fullt, valde Ängsbacka kursgård i Värmland, att anordna en tantrafestival.

Runt 500 personer från olika länder deltog i festivalen, och det visade sig ganska snabbt att två personer var coronasmittade och skickades hem. Men det slutade inte med de två – ett hundratal av besökarna blev till slut smittade.

LÄS MER:Coronautbrott på tantrafestival – över 80 smittade

Det var inte populärt och kritiken mot festivalen blev massiv efter utbrottet, både i media, bland besökarna, de boende i området och hos den lokala smittskyddsläkaren. Efter den ökade smittspridningen införde Norge karantänskrav mot regionen och arrangören polisanmäldes.

På grund av detta, eller ska man säga tack vare detta, så har nu vd:n för Ängsbacka kursgård, Ida Freyschuss prisats. Johnny Bode-sällskapet ger henne Johnny Bode-priset ”vilket delas ut till en offentlig person, kulturpersonlighet, eller kulturinstitution som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda”.

ANNONS

Det betyder att han, hon eller den ”trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

LÄS MER:Kursgård självkritisk till tantrafestival

Juryns motivering låter såhär:

”’Det är så underbart att alltid vara kåt’ sjöng Johnny Bode redan 1968 på sitt magnum opus, lp:n Bordellmammas visor. I sången ”Atombomben” på uppföljaren Bordellmammas dotter är han än mer explicit när det gäller hur apokalyptiska världshändelser bör bemötas: ’När atombombens åska mäktigt rullar / ligger vi i gräset, dricker öl och knullar!’.

Ängsbacka och dess vd Ida Freychsuss har på ett storartat sätt levt upp till Johnny Bodes hedonistiska credo och får priset för ett agerande som både har orsakat upprördhet i Sverige och ansträngda förhållanden till Norge, helt i Johnny Bodes anda. Häpnaden inför de starka reaktionerna, förtrytelsen över att vara missförstådd, men också vägran att låta sig nedslås inför framtiden är även det i Johnnys stil. Johnny Bode-sällskapet ser fram emot fler underhållande eskapader på gården ’tre mil norr om Molkom” även i framtiden’.”

Priset hon får är ett diplom, samt 16 301 kronor och 50 öre, vilka Johnny Bode-sällskapet redan festat upp framför sina datorskärmar under sällskapets coronasäkrade zoommöte i början av av januari.

ANNONS

Johnny Bode-priset

Sedan 2013 delar Johnny Bode-sällskapet årligen ut Johnny Bode-priset. Pristagaren väljs av en jurygrupp som utsetts på senaste medlemsmötet eller av föreningens styrelsemöte, men är jury som bestämmer i slutänden.

Sedan 2013 är pristagarna:

Michael Brinkenstjärna, Ken Ring, Marcus Birro, Kristoffer ”Kringlan” Svensson, Mona Sahlin, Manuel Knight, Anton ”Mr Cool” Magnusson, Svenska Akademien, Beredskapsmuseet, Ida Freyschuss

LÄS MER:Arrangörer polisanmäls efter smitta på tantrafestival

LÄS MER:Kommunalrådets ilska efter coronautbrottet på tantrafestivalen

LÄS MER:Kritik mot arrangörerna efter utbrottet på tantrafestivalen

LÄS MER:Tantrafestival återvänder – trots covidsmitta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS