Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jan Andersson: Tack för alla skratten Ingvar Oldsberg

GP:s tv-krönikör Jan Andersson minns Ingvar Oldsberg som en snabbtänkt, varm och älskad göteborgare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Beskedet kom alldeles nyss. Ingvar Oldsberg är död. Det känns sorgligt att skriva, och ännu tristare att tänka på. Han har alltid funnits där, min generations Hyland, och givetvis rusar tankar och minnen åt alla möjliga håll just nu. Ingvar Oldsberg gjorde ju så mycket, syntes så ofta, var med så länge.

”Bell & Bom”, ”Oldsberg för närvarande”, ”Här är ditt liv”, ”Bingolotto” och såklart ”På spåret” – hans hyllade, långlivade och närmast klassiska magnum opus.

LÄS MER: TV4:s ”Bingolotto” – programledarna om spel, bråk och pengar

Ingvar Oldsberg släppte också en julsingel 2014 ihop med bland andra Glenn Hysén, Jörgen Mörnbäck och Jan Rippe. Den satte inga större avtryck i musikhistorien, men just Hysén, Mörnbäck och Rippe sammanfattar det som många av oss kom att uppskatta hos Ingvar Oldsberg: hans sportintresse, hans sprudlande språk- och fabuleringsförmåga och hans varma, vänliga humor.

Första gången jag såg Ingvar Oldsberg och märkte av hans storhet som programledare var i början på 1980-talet med ”Oss skojare emellan”.

Första gången jag såg Ingvar Oldsberg och märkte av hans storhet som programledare var i början på 1980-talet med ”Oss skojare emellan”. Min pappa som var en flitig men kritisk och rätt kinkig tv-tittare var inte mycket för strunt. En bra tv-kväll bestod av ”Rapport” och ”Raskens” följt av en lättsam operett. Sedan var det bra. Det var nog med underhållning.

LÄS MER: Ingvar Oldsberg stämmer alla sina arbetsgivare

Då klev Ingvar Oldsberg in i rutan och fick min föräldrageneration att dratta i bassänger och åka rutschkana med vuxenblöjor på magen. Det hade vi aldrig upplevt förut – och det var som att något släppte.

Jag har aldrig hört eller sett min pappa skratta så gott som där och då. Framför vår gamla tjock-tv försvann alla problem. Hela familjen skrattade. Jag också. Kanske mest för att det var något nytt som bjöds, något galet och dumt för oss att samlas kring.

Om ”Oss skojare emellan” vore Ingvar Oldsbergs enda bidrag till svensk populärkultur skulle han ändå ha säkrat en plats i SVT:s Hall of fame, men Oldsbergs karriär hade bara börjat. Han var ju som klippt och skuren för rollen som programledare. Ingen var bättre framför kameran. Bakom den fanns däremot en del övrigt att önska.

LÄS MER: TV4 hyllade På spåret – utan att bjuda in Oldsberg

Ingvar Oldsberg var en bestämd person och kanske inte alltid så lätt att samarbeta med. De sista åren kom nyheterna mest att handla om sjukdomar och bråk. Hösten 2017 slutade hans sejour på ”Bingolotto” i en plötslig och bitter skilsmässa med TV4 efter att en internutredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i produktionen.

Så tack för det, Ingvar, tack för alla trötta ordvitsar. Alla tågresor. Alla operetter jag slapp att titta på.

Själv nekade Ingvar Oldsberg till mobbnings-anklagelserna och sade sig inte förstå vad det handlade om. Men samarbetet bröts och Oldsbergs rykte fick sig en törn, även om han själv verkade ta det hela med upphöjt lugn. Som så ofta.

LÄS MER: Ta fram skivorna – dags att revoltera mot Spotify

Den snabbtänkte spjuvern med glimt i ögat och en hel rävfarm bakom örat blev ju sällan stressad eller ställd. Kanske var det något han lärde sig som reporter på tv-sporten, kanske fanns det med honom från uppväxten i Mölnlycke.

Hur som helst var Ingvar Oldsbergs grundmurade trygghet guld värd för oss tv-tittare. Man var alltid avslappnad i hans sällskap. Mådde gott. Skrattade. Så tack för det, Ingvar, tack för alla trötta ordvitsar. Alla tågresor. Alla operetter jag slapp att titta på.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.