Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s Jan Andersson litar mer på sina gamla vinylskivor än på Spotify.
GP:s Jan Andersson litar mer på sina gamla vinylskivor än på Spotify.

Jan Andersson: Ta fram skivorna – dags att revoltera mot Spotify

Nu ska vinylen fram! GP:s Jan Andersson om hur Spotify piskat upp revolutionären inom honom.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Till sommaren är det 15 år sedan min son föddes. Det var också då som min fru uttryckte sin ”starka önskan” om att jag verkligen måste rensa bland mina vinylskivor. Rent formellt för att göra plats åt blöjor och barnvagn. Men andra saker låg bakom.

Jag insåg ändå att läget var skarpt och sålde, slängde och rensade rejält bland mina skivor. Efter hårda förhandlingar återstod tre Ica-kassar i garaget för min son att bära vidare i livet. En musikalisk grundkurs om man så vill. Hans egen Ica-stig.

LÄS MER: Strunta i kritiken – så här ska ett rövår sammanfattas

Bara två år senare föddes Spotify, och historien upprepade sig. Den här gången var det cd-skivorna som fick respass (frånsett tre nya kassar i garaget) men nu fanns ju Spotify där för att mildra ångesten.

Jag älskar Spotify. Det är en otrolig musiktjänst som öppnat nya världar och återupptäcker gamla, som guidar och styr vårt lyssnande med vänlig och fast hand. Spotify vill oss väl. Precis som skeppsdatorn HAL 9000 i Arthur C. Clarkes rymdskepp Discovery one.

Det finns ju inget som hindrar Spotify från att höja priset igen och igen och igen ...

Men något skaver i mig när Spotify höjer sina priser. Med kraftiga rörelseförluster trots fler än 300 miljoner användare förstår jag att något måste göras, men vad? Det finns ju inget som hindrar Spotify från att höja priset igen och igen och igen ... eller för den delen att införa begränsningar på när, hur och vad jag får lyssna på. Det låter otäckt. Dessutom är det min frus jobb.

LÄS MER: Nu höjer Spotify alla sina priser

Alltså känns de där kassarna i garaget alltmer som en motståndshandling. En revolutionär näve. En kulturell frihetskamp där mina skivor är partisaner, värvade med mycket möda och stort besvär under många år.

LÄS MER: Recension: ”Från Hisingen till Casablanca” – SVT

Niclas och jag brukade ta en av morgonbussarna från Kungsbacka in till Göteborg. Eventuellt steg vi av vid Korsvägen, men troligen åkte vi med till Avenyn och hoppade av strax utanför Domus. Där började jakten – och det var samma rutin nästan varje helg.

Först in på Domus Avenyn för en snabb koll. Där var utbudet bra men priserna oftast lite högre än på andra ställen, precis som de var hos Waidele på Fredsgatan vars snobbiga personal hade bra koll på jazz, blues och Dylanrock men var helt borta när det handlade om hårdrock och mjukpop (Niclas respektive mitt specialområde at the time).

Kändes 55 kronor för mycket gick albumet alltid att hitta för 49 kronor någon annanstans, bara man orkade leta lite. Och det orkade man.

Det gjorde nu inte så mycket. Efter flera timmars botaniserande bland stans många skivbutiker brukade våra plånböcker ändå vara soprena. Men vi hade i alla fall sett till att få valuta för pengarna och hela tiden köpt våra skivor i den billigaste butiken, Ozzy Osbournes ”Bark at the moon” och Dios ”Holy diver” på Bengans, Spandau Ballets ”True” och ABC:s ”Beauty stab” på Skivhugget.

Kändes 55 kronor för mycket gick albumet alltid att hitta för 49 kronor någon annanstans, bara man orkade leta lite. Och det orkade man. För detta var kapitalism med fri konkurrens och ungdomlig iver i skön förening.

LÄS MER: Per Andersson om att leda Mello: ”Rolig utmaning”

I dag finns Spotify utan konkurrens och en något ålderstigen iver. Men också en insikt om att kassarna i garaget måste tillbaka. Rent formellt för att göra plats åt 15-åringens moped. Men andra saker ligger bakom.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.