Ta all typ av terror på samma allvar!

Det tycks vara lättare att bli rädd för den mystiske invandraren, än den vite terrormannen, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är inte klokt att en av de största kulturdebatterna nu – igen! – handlar om att vi inte talar mer om invandring, muslimer och terrorhot. Att “folks” oro inte tas på allvar. Som att det fanns en majoritet som önskade mer debatt om invandringen.

Mest bisarrt blir det givet vad som samtidigt händer. Ta bara veckan som gått:

I Göteborg åtalades nazister för att ha utfört flera bombdåd mot politiska motståndare och flyktingar.

RFSL ställer in programpunkter i Almedalen på grund av nazisthot. Polisen har tidigare också flyttat “Mångfaldsparaden” i Almedalen, eftersom den krockar med nazisternas torgmöte.

En 22-åring i bil med nazistiskt emblem och hakkors kör två gånger in med bilen i demonstrationer. Andra gången rakt in vid en grupp demonstrerande irakier på Migrationsverket i Malmö. När han till slut kraschar in i ett träd stiger han ut och fortsätter attacken, beväpnad med både kniv och pepparspray. I förhör erkänner han och säger att han ville “markera” att irakier inte “skulle vara i landet”.

ANNONS

Dådet är så brutalt att det är ofattbart att det inte blivit en större nyhet. En nazisympatisör, i en naziprydd bil som medvetet attackerar en demonstration – och erkänner dådet. Men nej, inga flashar, inga rädda statusar, inga vidgade spaltrubriker. Däremot har jag fått flashar och sett livesändningar om att en lastbil krockade och smet i Södermalm i Stockholm.

Har vi blivit så vana vid att svenska nazister gör hatbrott mot invandrare?

Det är skrattretande att vi samma vecka har en så stor debatt om att medier inte varit tillräckligt kritiska i sin bevakning av invandring. Det räcker att försöka föreställa sig att bara ett av ovanstående exempel från veckan hade handlat om muslimska extremister istället för nazister. Hade vi då läst om något annat, hade vi diskuterat något annat, hade våra flashar handlat om något annat?

Finns det något som är mer välbevakat än ett eventuellt islamistiskt hot? Om något skulle debatteras skulle det väl snarare vara: Hur blev nazism så vardagligt att vi inte rasar mot att bomber smäller i våra städer, Hitler hyllas öppet och någon försöker köra över demonstrerande invandrare?

Det handlar inte om att vi måste välja det ena eller det andra, vi kan ha två tankar i huvudet: Terror är sjukt och ska motarbetas vem som än står bakom. Det handlar om att ta all typ av terror på samma allvar: Både inhemsk och främmande.

ANNONS

Men debatten just nu är inte en debatt om att medier är för flata mot islamistisk terror, det är snarare ett symptom på medier som förtvivlat försöker parera populism. En populism som kräver hårdare tag mot den främmande terrorskaparen, än den inhemska. För vad är väl en nazist som försöker köra över några invandrare? Sådana vita galningar har vi varit med om förr.

Det tycks vara lättare att bli rädd för den mystiske invandraren, än den vite terrormannen.

ANNONS