Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Göteborgssymfonikernas chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali.
Santtu-Matias Rouvali ny chefsdirigent vid göteborgssymfonikerna Bild: Olof Ohlsson

Symfonikernas dirigent fast i Finland

Nästa vecka skulle Göteborgssymfonikernas chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali ha lett orkestern genom Mahler och Beethoven. I stället är han fast i Finland.
– Det är himla synd, säger Rouvali.

Den tionde september ska symfonikerna ge en digital livekonsert bestående av Beethoven, Macmillan, Mahler och Lehár. Längst fram borde chefsdirigenten själv stå, Santtu-Matias Rouvali. Men så blir inte fallet. I stället hoppar Manfred Honeck in.

Anledningen är de finska reglerna rörande coronapandemin. Rouvali, som för tillfället befinner sig i hemmet Ylöjärvi utanför Tammerfors, förklarar att han skulle hamna i karantän och att besöket skulle hålla honom borta från familjen i totalt fyra veckor.

– Det är samma sak med Bergen i Norge. Där skulle jag också ha varit, berättar han.

LÄS MER: Symfonikerna ställer in Japan-turné efter coronaviruset

Göteborgssymfonikerna drabbades tidigt av effekterna av coronapandemin. I februari landade 120 personer, både musiker och administrativ personal, i Japan för en turné. Totalt var tio konserter planerade, vilket hade tagit lång tid att förbereda.

Plötsligt meddelade Japans premiärminister Shinzo Abe att alla konserter i landet skulle ställas in.

– Det är något jag verkligen kommer att komma ihåg. Musikernas reaktioner när beskedet kom. Vi hade precis kommit fram när vi fick veta. Det var desperation och tröstlöshet.

Har gift sig och påtat i trädgården

Symfonikerna fick vända hem, men sedan dess har det sett rätt ljust ut för Santtu-Matias Rouvali. Orkestern har kunnat genomföra digitala konserter och Rouvali hyllar den tekniska personalen i Göteborg. För egen del har han också fått en välbehövlig paus. I tio år har han farit runt i världen. Nu fick han plötsligt ett oväntat sabbatsår.

– Det kanske låter märkligt, men det har faktiskt varit en underbar semester. Vi flyttade ut på landet för ett år sedan. Så det har varit en del trädgårdsarbete och så har jag gift mig också.

LÄS MER: Peter Mattei kraftfull som profeten Elias

Han har även haft möjligheten att utföra en del arbete. På torsdag leder han exempelvis Tammerfors filharmoniska orkester genom symfonier av Prokofjev och Beethoven. Men till hösten hoppas han vara tillbaka i Göteborg.

– Min plan är att arbeta mycket i Sverige senare i höst. Så kan jag ställa in allt annat. Att vara chefsdirigent för GSO är min viktigaste prioritet, säger han.

Fakta: Santtu-Matias Rouvali

Född: 5 november 1985 i Lahtis, Finland.

Bor: Ylöjärvi utanför Tammerfors

Uppdrag: Chefsdirigent för Göteborgssymfonikerna sedan 2017. Är därtill chefsdirigent för Tammerfors filharmoniska orkester och Philharmonia Orchestra i London.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.