Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Symfonikerna planerar höstturné i Spanien

Göteborgssymfonikerna har just släppt ett fullmatat program för höstsäsongen. Bland höjdpunkterna är Nina Stemme som Artist in residence, och en planerad turnén till Spanien i oktober.

Alla konserter på Göteborgs konserthus är för närvarande inställda eller uppskjutna till följd av av coronapandemin. Från Mozartpärlor med Leif Ove Andsnes som pianosolist till uruppförandet med Gageego, där tonsättaren Malin Bång hämtat inspiration från sin uppväxt i Sävedalen.

LÄS MER: Symfonikerna ställer in Japan-turné efter coronaviruset

– Vi tar dag för dag och vecka för vecka, och har ställt in allt i april. Orkestern saknar sin publik och ser väldigt mycket fram emot höstsäsongen. Musikerna är väldigt sugna på att börja på ny kula. De känner just nu att hela deras vardag har raserats, säger Stefan Nävermyr.

Planerar turné i Spanien

Trots det släpper de nu programmet för höstsäsongen, där två höjdpunkter de själva vill lyfta fram lite extra är att Nina Stemme, en av världens främsta operasångerskor, välkomnas som ny artist in residence. Dessutom planerar orkestern och cellisten Truls Mørk en turné i Spanien under ledning av chefdirigent Santtu-Matias Rouvali. Resan med flera stopp, däribland Madrid, är tänkt att genomföras 19-22 oktober.

Är det realistiskt att tänka sig att turnén blir av under rådande omständigheter?

– Ja det är en mycket bra fråga, svarar Stefan Nävermyr och hänvisar till myndigheter och experter på coronaviruset.

– Med tanke på situationen får man vara beredd på att vad som helst kan hända. Spanien är ju det sämsta landet man kan åka till just nu, de har ju råkat väldigt illa ut.

LÄS MER: Harry Potter visas på Scandinavium – med symfonikerna

Något beslut om att ställa in den planerade Spanien-turnén har dock ännu inte tagits.

– Det vore väldigt tråkigt förstås. Vi fick ju en Japanturné inställd så sent som i februari på grund av coronaviruset. Jättemycket arbete läggs ner inför varje turné och många faktorer måste klaffa. En mängd inblandade jobbar på för att få ihop solister och program.

Stemmes egen julkonsert

Desto mer glädjande är det då för symfonikerna att välkomna operastjärnan Nina Stemme som nästa artist in residence efter pianisten Leif-Ove Andsnes.

– Vi är jätteglada och stolta över det. I vanliga fall är det väldigt svårt att få till ett samarbete med en så flitigt anlitad artist.

Är det på grund av corona-pandemin som ni kunnat rekrytera Nina Stemme?

– Det skulle en lätt kunna tro. Men nej, den den här typen av samarbeten planeras flera år i förväg.

LÄS MER: Recension: Sommar i P1 – Nina Stemme

Nina Stemme kommer under hösten bland annat att framföra Strauss svanesång och Isoldes kärleksdöd ur Wagners opera "Tristan och Isolde". Sångerskan debuterar 9 december också med en egen julkonsert: "Ninas jul". Där utlovas både julklassiker, orkesterstycken med Symfonikerna och kör under Patrik Ringborgs ledning..12 februari kommer operastjärnan dessutom att medverka under firandet av Stenhammars 150-årsjubileum.

På grund av corona-pandemin tvingas Symfonikerna ställa in flera stora arrangemang. Bland dem den andra upplagan av Point music festival, som skulle hållits i Konserthuset 15-18 maj.

El sistemas läger kan bli av

Framtiden är också ytterst oviss för El Sistemas stora internationella orkester- och körläger "Side by Side" som är tänkt att äga rum i Göteborg 13-17 juni.

– Beslut kring det fattas inom kort, säger Stefan Nävermyr.

Enligt Petra Kloo Vik, projektansvarig för Side by side, har de ännu inte gett upp hoppet om lägret som samlar barn och unga från hela världen.

– Vi jobbar tillsammans med flera teknikföretag på lösningar för att kunna genomföra lägret – men på ett annorlunda sätt. Dels något analogt på plats i mindre skala. Sedan hoppas vi också kunna erbjuda digitala lösningar för alla som anmält sig, säger hon till GP.

LÄS MER: Fyra år till med Göteborgs symfoniker

Några höjdpunkter ur Göteborgs symfonikernas höstprogram:

"Harry Potter och fången från Azkaban". Symfonikerna spelar live till filmen i Scandinavium. (22 augusti)

Säsongsöppning. Peter Mattei i Mahlers "Kindertotenlieder" och Wagners orkesterprakt i "Ringen utan ord" under ledning av chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali (9 september)

Beethoven-maraton: alla nio symfonierna spelas under samma dag. Ett unikt samarbete mellan Symfonikerna och Göteborgsoperans orkester plus körer under ledning av Christoph Eschenbach och Eva Ollikainen (26 september)

"Mahlers fjärde symfoni" Barbara Hanningan framträder både som sångerska och dirigent. (1 oktober)

"Bang the drum" Uruppförandet av Daniel Bjarnasons slagverkskonsert med Martin Grubinger ( 4 december)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.