Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Symfonikerna dyker ner i havet i unikt projekt

Fem nordiska tonsättare skriver ny orkestermusik och filmaren Joakim Odelberg bidrar med exklusiva bilder från de nordiska haven. Premiär i Göteborgs Konserthus 2021.

Filmaren, dykaren och programledaren Joakim Odelberg tar snart tåget till Bergen och sedan segelbåt längs den norska kusten. Sedan bär det vidare till Island och Svalbard.

Resultatet: Exklusivt filmmaterial från havsmiljöer i Norden med omnejd kommer att visas på väggar och tak i Stora salen i Göteborgs Konserthus.

LÄS MER: Symfonikerna spelade Debussy på äldreboende

– Det är en dröm jag har haft, att förena Norden från sandstränder i Danmark till polarområden i norr. Vi kommer göra ett statement och inte flyga en meter under inspelningen. Det kommer att bli knepigt rent logistiskt men det går, säger Joakim Odelberg i ett pressmeddelande.

Fem nordiska tonsättare

Publiken ska alltså omges av havets djur- och växter, samt norrsken och glaciärer. Samtidigt kommer Göteborgs Symfoniker, GSO, att spela specialskriven musik från fem nordiska tonsättare. Vilka de fem är kommer att släppas senare, men enligt Göteborg Konsertsal är de alla internationellt etablerade och drivs av ett brinnande miljöintresse.

LÄS MER: Här är höstens höjdpunkter på Göteborgs scener

– Ett sådant här projekt där två konstformer möts med naturen i centrum är mycket ovanligt, och det kommer att få hög prioritet och stort fokus hos oss i Göteborgs Symfoniker. Det går helt i linje med våra tankar kring vad som är angeläget för oss människor i dagens värld, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker, i pressmeddelandet.

Projektet ska få premiär lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.