Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Symboliskt laddade pudlar tar plats på scenen

Fyra kungspudlar, dansare och sångerskan Frida Hyvönen intar Pusterviks scen under tre kvällar. Koreografen Dorte Olesen (bilden) förklarar tankarna bakom dansverket Pudel.
Varifrån kommer uppslaget?
- 2005 när jag gjorde Pudel fäste jag mig vid människors och ungdomars syn på kroppen. Namnet kom jag på för att ordet vid den tiden fick en ny innebörd inom politiken.
Att göra en pudel?
- Precis, hel och halv. Pudlar är också majestätiska med muskulösa och feminina drag, så de fungerade bra som symbol. Dessutom ville jag jobba med pudlar.
Hur är det?
- Extremt intressant. Dels är de så otroligt djupa och intelligenta. Dels är relationen mellan ägare och hund så spännande. De är vana att röra sig på utställningar men ägarna är amatörer. Det blir en intressant kombination när de är med i ett professionellt sammanhang med Frida Hyvönen och de andra professionella dansarna.
Hur kom Frida Hyvönen in i bilden?
- Jag ville för första gången jobba med en musiker som är med på scenen. När jag såg henne på Mosebacke fångades jag av hennes lite melankoliska språk som jag känner igen från mina egna saker. Jag kände att den här damen måste jag försöka arbeta med! Vi samtalade och musiken till Pudel kom till under repetitionerna.
Vad innebär samarbetet på längre sikt?
- Vi har blivit goda vänner och tänker inte nöja oss med det här. Men i framtiden ska vi arbeta mer i workshopstil utan att ha en premiär framför oss. Hittar vi något intressant att visa kommer vi att göra det.
Vad blir ditt nästa steg?
- Just nu arbetar jag med Rickard III på Stockholms stadsteater, så jag repeterar två produktioner samtidigt. Sedan gör jag en del installationer också och har ett stort projekt på gång med huggande kvinnor.
Huggande kvinnor?
- Ja, jag ska dra in ett hundratal kvinnor från landsbygden till staden för att hugga ved framåt hösten. Vi behöver påminnas om det gamla sättet att omvandla energi, något vi kanske mer och mer kommer att behöva återgå till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.