Sydkoreanska Baek Heena årets Almapristagare

Sydkoreanska illustratören och författaren Baek Heena får årets Almapris. "Det är mer än en dröm. Det är som att Astrid Lindgren säger till mig att 'du är ok" och 'nu är du på rätt spår'" säger den lyckliga vinnaren till GP.

ANNONS
|

På tisdagen gjorde 240 kandidater från 67 länder upp om Almapriset 2020 på 5 miljoner kronor.

Vinnare blev illustratören och författaren Baek Heena från Sydkorea, känd för sin originella illustrationsteknik. Juryn föll för hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar där "molnbullar blandas med sorbetmånar, djur, badféer och människor."

– Jag kan inte fatta det, jag är så hedrad att det inte går att beskriva. Jag har faktiskt inte tagit in det än, säger pristagaren när GP når henne på tisdagseftermiddagen.

Redan som barn var Baek Heena fascinerad av Pippi Långstrump, och såg en hel del Pippi-film hemma i Seoul.

– Hon har verkligen påverkat mig i mitt liv. Jag beundrade allt med henne: hur hon åt kaka till frukost och hade ett stort träd på gården som gav henne saft varje dag. Bara att ta sig fram på en häst, en sådan dröm!

ANNONS

Vad betyder det för dig att få Alma-priset?

– Jag kan inte med ord beskriva hur uppmuntrande det är. Det är som att Astrid Lindgren knackar på min axel och säger 'du är ok" och 'nu är du på rätt spår!"

Baek Heena menar att hon haft tur, med tanke på all konkurrens: hundratals otroligt bra barnboksförfattare från hela världen.

– Så ja, jag är väldigt lycklig!

Hon berättar också för GP att hon ser priset som en vändpunkt efter en jobbig period, då hon tagit en paus i sitt skapande.

– När jag gav ut min debut "Molnbullar" var jag total nybörjare och lurades att gå med på en riktigt dålig deal med min förläggare. Nu kämpar jag för att få tillbaka rättigheterna till mitt eget verk. Det är ren tortyr att som upphovsperson se sin berättelse användas – och förvanskas – av andra, och bli något helt annat än det du föreställt dig från början, utan att kunna stoppa det.

"Med utsökt känsla för miner"

48-åriga Heena tar sin utgångspunkt i de miniatyrmiljöer hon bygger upp för att sedan fotografera. Efter att ha jobbat med reklam och multimedia för barn, började hon skapa egna bilderböcker när hennes dotter föddes. Hon har ett förflutet inom animationsfilmen, och utbildade sig i animation på California institute of the arts i USA. Över hela Asien är Heena idag en prisad och bästsäljande författare, som gett ut sammanlagt tretton bilderböcker.

ANNONS

I höstas kom genombrottsboken "Molnbullar" ut på bokförlaget Tranans, översatt till svenska av Jonas Thelander och Johee Kim. Bokens huvudpersoner, två små katter, har blivit upphov till både tv-serie och leksaker i Sydkorea.

Förlagschefen "helt överväldigad!"

– Jag blev helt överväldigad! Det är jätteroligt att Baek Heena får priset – och ytterst välförtjänt, säger Johannes Holmqvist, förlagschef på bokförlaget Tranan.

Han blev omedelbart förtjust i berättelsen om de små katterna som hittar ett moln som deras mamma sedan bakar magiska bullar av.

– Det är den första boken i en serie, och vi hade redan sedan tidigare planerat att ge ut fler. Så det kommer vi absolut att försöka göra nu, säger Johannes Holmqvist.

Sin senaste bok "I am a dog" (2019) dedikerar Baek Heena till sin barndoms hundar. Andra viktiga verk är (i engelsk översättning) "Magic Candies" (2017), "Moon Sherbet" (2011), "The Strange Visitor" (2018) och "Bath Fairy" (2012).

Prisutdelningen skulle ha ägt rum på Konserthuset i Stockholm den 1 juni men på grund av coronaviruset är ceremonin uppskjuten till ett ännu obestämt datum.

Almapriset

Instiftades 2002 av regeringen, strax efter Astrid Lindgrens bortgång.

ALMA är kort för Astrid Lindgren Memorial Award, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Prissumman består av 5 miljoner kronor.

Juryn består av tolv ledamöter som utses av Statens kulturråd för fyra år i taget. En ledamot som representerar Astrid Lindgrens familj.

Nuvarande jury-ordförande är Boel Westin, professor i litteraturvetenskap. Andra ledamöter är Lena Kåreland och läkaren Henry Ascher.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS