Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Swedish chamber games sätter svensk kammarmusik på kartan

Nu framförs de vinnande verken i kammarmusiktävlingen Swedish chamber games i ett vardagsrumsinrett Stenhammarsalen.
– Kammarmusik handlar om att komma väldigt nära, säger projektledaren Emelie Bergbohm.

Under lördagskvällen framförs de tre vinnande bidragen i kammarmusiktävlingen Swedish chamber games i Stenhammarsalen.

Konserten med den svenska kammarmusikensemblen Gageego! kommer att sändas live på på GSOplay.

Stenhammarsalen har byggts om till ett stort vardagsrum där det, i samband med konserten, också kommer att äga rum samtal med tonsättarna ledda av Sofia Nyblom.

– Vi har velat skapa en vardagsrumskänsla i Stenhammarsalen. Kammarmusik handlar om att komma väldigt nära, säger Emelie Bergbohm som driver organisationen Bohm Bohm Room och är projektledare för Swedish chamber games på uppdrag av Stims promotionsnämnd.

LÄS MER: Unga tonsättare byter positioner

– Det känns jättekul att göra det via GSOplay. Då kan vi verkligen föra kammarmusiken ut till folks hem och till de som kanske inte brukar lyssna så mycket på kammarmusik, säger hon.

Svenska tonsättare har kunnat skicka in bidrag i tre kategorier: soloverk, duo och ensemble. Målet har varit att sprida svensk kammarmusik i Europa.

– Vi vill sätta den svenska kammarmusiken på kartan. En kammarmusik som är i världsklass, säger Emelie Bergbohm.

LÄS MER: Recension: "Sven-Eric Johanson 100 år" - Göteborgs orgelfestival

Prissumman är 50 000 kronor samt att de vinnande verken kommer att framföras av fyra välrenommerade europeiska ensembler under 2020 och 2021.

– Ofta kan man få en beställning på verk från en ensemble. Men konkurrensen att få sin musik framförd av flera ensembler är väldigt stor i dag. Det händer nästan bara för de allra mest kända tonsättarna, säger Emelie Bergbohm.

Sammanlagt fick man in hundra verk som bedömdes av en internationell jury. Den bestod av representanter från de ensembler som medverkar i projektet och som i slutändan också ska framföra verken.

– Man har bedömt verken efter kvalitet och utgått från vissa instrument. Sedan har de valt ut vinnarna helt enkelt beroende på om de tycker att verket är bra och om det är något som de vill vara med och framföra, säger Emelie Bergbohm.

LÄS MER: Recension: "Drömmar med Gageego! och NEO" – Stenhammarsalen

De tre vinnarna är Britta Byström med soloverket ”Baum in der Stadt”, Henrik Denerin med duon ”Totenkopf” och Leilei Tian med ”The Hymn of the Pearl” i kategorin ensemble.

– Men projektet innebär att flera av ensemblerna kommer att framföra musik också av andra svenska tonsättare, säger Emelie Bergbohm.

Fakta: Swedish chamber games

Swedish chamber games är en kompositionstävling för kammarmusik anordnad av Göteborgs Symfoniker, Gageego!, Föreningen Svenska Tonsättare och Stim.

Priset är 50 000 kronor och att få sitt verk framförs av ensemblerna Gageego! (Sverige), Ensemble recherche (Tyskland), Hebrides Ensemble (Skottland) och Athelas Sinfonietta Copenhagen (Danmark) och L’Instant Donné (Frankrike).

Vinnare i kategorin för soloverk:

Britta Byström med ”Baum in der Stadt”

Vinnare i kategorin för duo:

Henrik Denerin med ”Totenkopf”

Vinnare i kategorin för ensemble:

Leilei Tian med ”The Hymn of the Pearl”

Konserten sänds 10 oktober kl 19.00 på GSOplay.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.