Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

SVT visar nygjord dokumentär om Nils ”Einar” Grönberg

SVT visar en nygjord dokumentär om rapartisten Einár som skildrar musiken och vad som ledde fram till mordet på honom.
– Personer i den gängkriminella miljön tyckte att han rappade om en värld han inte kunde leva upp till, säger journalisten Diamant Salihu i filmen.

Det är SVT:s Edit-redaktion som satt ihop en 35 minuter lång dokumentär om Nils ”Einár” Grönberg.

Med hjälp av såväl gamla som nygjorda intervjuer varvade med privata bilder och filmer från Instagram och andra sociala medier skildrar man artisten och människan Einár. Från de första rimmen som tio-elvaåring och fram till mordet den 21 oktober 2021.

– Einárs död blev snabbt en projektionsyta för intensiv debatt och spekulation i såväl press som sociala medier. Vi kände ett stort behov av att försöka förstå sambandet mellan hans karriär och öde skapa en samlad bild av intensiva liv, säger Sofia Manieri, projektledare och exekutiv producent för dokumentären som får premiär på SVT den 13 januari.

Från genombrottet ”Katten i trakten”

I filmen berättas om genombrottet med låten ”Katten i trakten” och det beskrivs hur Einár jobbade snabbt med både sitt skrivande och inspelning i studio och hur den ena Spotify-hiten avlöste den andra.

– Från vårt perspektiv så ser vi att det går väldigt bra för hans musik. Han går framåt och vinner priser. Men samtidigt som det går bättre för Einár går det också mycket sämre för Nils, säger musikjournalisten Johannes Cakar i dokumentären.

Einár berättar själv i filmen om hur det görs en första orosanmälan från fältassistenter när han gick i femte klass.

– Jag och mina vänner var alltid på fotbollsplanen och slogs med pinnar och stenar. Vi var fett dampiga av oss, det var mycket kaos, berättar Einár i filmen.

Placerades på HVB-hem i Dalarna

Han placeras på HVB-hem i Dalarna som trettonåring men det är också där kreativiteten tar fart. När han sedan flyttar därifrån och återvänder till Stockholm är karriären redan igång och han hamnar snabbt i kriminella kretsar.

– Han sjöng om en destruktiv värld med vapen och droger och för att kunna leva upp till bilden av sig själv och de låtar han skrev var han också tvungen att ha de här personerna kring sig, förklarar prisbelönte journalisten och författaren Diamant Salihu.

– Det skapade en hotbild och gjorde honom så småningom till måltavla eftersom han inte hade samma sorts uppbackning som flera andra rapartister i samma miljö.

LÄS MER: Gangsterrappen lever upp till vita människors rädsla

LÄS MER: Mindre gangsterrap i radio efter mordet på Einár

Diamant Salihu berättar i dokumentären om hur Nils ”Einar” Grönberg ”döms för ett rån 2018 men också för misshandel och flera fall av ringa narkotikabrott”.

– Man skriver sig in i en fälla, i en värld där man också ska gå som man talar, menar musikjournalisten Johannes Cakar.

– Vissa av låtarna önskar jag att han inte hade skrivit. Jag hade en klump i magen hela tiden kring vad som skulle hända med honom, säger rapparen, och Einárs vän och förebild, Sebastian Stakset i dokumentären.

”Framgången skapade en avundsjuka”

Dokumentären behandlar också den uppmärksammade kidnappningen av Einár våren 2020. Diamant Salihu beskriver det som att kidnapparna ”behandlar honom som ett byte efter en jakt under förnedrande, tortyrliknande metoder”.

– Framgången skapade en avundsjuka bland personer i den gängkriminella miljön som tyckte att han rappade om en värld som han inte kunde leva upp till, menar Diamant Salihu.

Einár svarar på kidnappningen genom sin musik och hotbilden blir allt allvarligare. Filmarna visar på hur det fanns tydliga varningssignaler i Einárs och andras Instagramflöden.

Den 21 oktober 2021 skjuts Nils ”Einar” Grönberg till döds utanför sin bostad. Han blev 19 år gammal. Ingen har ännu åtalats för mordet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.