Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Croneman, programchef för SVT drama. T h Anna Serner, vd för Filminstitutet. Bilder: Henrik Montgomery , Claudio Brescian.

SVT väljer bort kvinnliga regissörer

SVT Drama släpper i år Inte fram en enda kvinna som regissör någon produktion. Inte heller 2013, 2014 eller 2015 fick någon kvinna vara huvudregissör för någon av SVT:s dramaproduktioner. Det skriver Svenska Dagbladet som tagit del av uppgifter från SVT.

Efter den senaste veckans vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp från skådespelare i film-och teaterbranschen tar Svenska Dagbladet upp snedfördelningen när det gäller tyngre poster i branschen.

I artikeln konstateras det att det råder en stor ojämlikhet mellan könen och när det gäller regi är siffrorna är tydliga. Bara var tionde stor filmproduktion har en kvinna som regissör och SVT Drama har i år inte släppt fram en enda kvinnlig regissör.

– Det är ett stort misslyckande. Det här är ett långsiktigt arbete. Man måste alltid ha genusglasögonen på sig, alltid lyfta frågan och diskutera det med producenter, säger Anna Croneman, sedan i våras programchef för SVT Drama, i en kommenterar till Svd.

Prioriterad fråga

Croneman förklarar att det på manus- och producentsidan skett en positiv förändring, med fler kvinnor de senaste åren. Där ser det lite bättre ut.

– En mycket prioriterad fråga, säger Anna Croneman.

Anna Serner, är vd för Filminstitutet. Enligt deras egna siffror har bara en av tio storproduktioner en kvinnlig regissör.

– Det finns massor av problem. När vi inte är på plats med våra genusglasögon finns det inte kvinnor bakom kameran. Världen är ojämställd och det är även filmvärlden, säger Serner till Svd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.