SVT spelar in epokdrama om Haijbyaffären i Göteborg

Utpressning, förbjuden kärlek och mörkläggning i SVT:s dramatisering av Haijbyaffären, som börjar spelas in i slutet av sommaren. Nu är det klart att delar av serien spelas in i Göteborg och Trollhättan, bland annat på Nääs fabriker utanför Floda.

ANNONS
|

LÄS MER:Därför spelades "Vår tid är nu" in i Göteborg

Efter succén med "Vår tid är nu" satsar SVT på ännu ett epokdrama, denna gång baserat på en skandal som skakade det svenska hovet under flera decennier i mitten av 1900-talet. Kung Gustaf V påstods ha haft en kärleksaffär med den kontroversiella affärsmannen Kurt Haijby, något som hovet gjorde allt för att tysta ner.

Kurt Haijby spelas av Sverrir Gudnason, bland annat känd från "Borg", "Upp till kamp" och "Monica Z". Kung Gustaf V porträtteras av dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe, som har skrivit ett flertal TV- och teatermanus och även arbetat på Dramaten sedan 1995. Dramat kommer att sändas i fyra delar och har ännu ingen titel.

ANNONS

Inspelningar i Göteborg

Historien utspelar sig huvudsakligen i Stockholm, men stora delar kommer att spelas in i Göteborg och Trollhättan. Från början skulle serien ha spelats in i Ungern, men på grund av de restriktioner som trätt i kraft i coronavirusets spår fick planerna ändras. En febril jakt på nya inspelningsplatser i Sverige har pågått under våren.

Den enda klara inspelningsplatsen i Göteborg är hittills Nääs fabriker. Förproduktionsteamet har också tittat på Remfabriken i Gårda, som i så fall skulle få ikläda sig rollen som fängelse, och Lilla Änggården.

– Berättelsen utspelar sig från 1933 fram till 50-talet, så vi försöker hitta miljöer som fungerar både exteriört och interiört för den tiden. Dessutom vill vi hitta miljöer som inte användes i "Vår tid i nu", säger projektledaren Marcos Hellberg på SVT Drama.

Inspelningarna i Göteborg och i Film i Västs filmstudior i Trollhättan startar den 3 augusti, medan inspelningarna i Stockholm drar igång den 22 juni. Redan nu söker produktionsbolaget Stella Nova statister i Västsverige. Man ska enligt annonsen känna sig bekväm med att klippa håret, eller som man att raka av skägget, eftersom produktionsbolaget "eftersträvar tidstypisk look".

Anklagades för övergrepp på Särö

Kurt Haijbys historia är delvis knuten till Särö, där Gustaf V hade sitt sommarresidens. Det var också på ett hotell på Särö som Haijby anklagades för "sexuell otukt mot minderåriga" – något Haijby och hans advokat hävdade var en del av hovets mörkläggningskampanj.

ANNONS

LÄS MER:Så är livet som statist i ”Vår tid är nu”

– Teamet har varit på Särö och letat miljöer, men om de sedan fungerar bäst för att faktiskt porträttera Särö får vi se. Det är så det fungerar i TV-världen. Regissören, tillsammans med fotografen och scenografen, måste kunna förverkliga sin vision, säger Marcos Hellberg.

Haijbyaffären

Kurt Haijby var en kriminellt belastad restaurangägare i Stockholm som var gift med en tio år äldre änka, Anna Holmberg. 1932 startade Haijby restaurangen Lido i Stockholm, men hade på grund av sitt brottsregister svårt att få utskänkningstillstånd. Han lyckades få audiens med kung Gustaf V för att be om hjälp med att vinrättigheter. Enligt Kurt Haijby inledde de en kärleksaffär som varade i ungefär ett år. Kungen var då 74 år.

För att få Haijby att hålla tyst om den påstådda affären betalade hovet ut över 100 000 kronor över flera års tid. Man försökte även förmå honom att emigrera, få honom intagen på Beckomberga mentalsjukhus, och försökte med hjälp av den dåvarande socialdemokratiske justitieministern stoppa en bok där Haijby redogjorde för den påstådda affären och det rättsövergrepp han ansåg sig vara utsatt för. Om dessa försök att tysta Haijby var på grund av att kärleksaffären faktiskt hade ägt rum, eller om hovet ville undvika den skandal som enbart anklagelserna hade inneburit, är fortfarande oklart. När affären läckte ut i början av 50-talet drog bland andra Vilhelm Moberg ut till Haijbys försvar.

År 2008 publicerade advokaterna Lena Ebervall och Per E. Samuelson romanen "Ers Majestäts olycklige Kurt", byggd på egen research som de hävdar styrker Haijbys uppgifter.

Svensk-brittiska Lisa James Larsson ("Britannia", "Ego", "Tzatsiki, farsan och olivkriget") ska regissera serien. För idé och manus står Bengt Braskered, som är mest känd för sina skådespelarinsatser i bland annat SVT:s "Tsuanmi", Cannesvisade långfilmen "Sound of noise" och TV4:s "Syrror".

"Bengt Braskered har nytt perspektiv"

Enligt projektledaren Marcos Hellberg har Haijbyaffären varit uppe som förslag på SVT Drama tidigare, men det var inte förrän Bengt Braskered presenterade sin idé kring historien som det föll på plats:

– Han har en väldigt intressant ingång. Tidigare har den här historien berättats ur ett väldigt heteronormativt perspektiv, men Bengt tar sig an det på ett nytt sätt.

Manuset baseras på en rad dokument och källor för att skapa en så fullödig bild som möjligt av affären. Den offentliga versionen kompletterades redan 2008 med romanen "Ers Majestäts olycklige Kurt". I den sällar sig författarna Lena Ebervall och Per L Samuelson till det perspektiv som förfäktades av Vilhelm Moberg när skandalen briserade i svensk press på 1950-talet: att hovet försökt tysta Kurt Haijby med diverse brottsanklagelser och mutor.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS