Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juan Guaidó, som utropade sig själv till president i Venezuela möter fans i Caracas, söndagen 27 januari.  Bild: Fernando Llano
Juan Guaidó, som utropade sig själv till president i Venezuela möter fans i Caracas, söndagen 27 januari. Bild: Fernando Llano

GP Kultur: SVT:s utrikeschef: Vera-Zavala tar orden ur sitt sammanhang om Venezuela

Pia Bernhardson försvarar utrikeskorrespondentens ordval om "demokratisk kupp": "lyssna till helheten".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

SVT har sänt lågt räknat en och en halv timme direkt om den senaste veckans händelser i Venezuela, som enda svenska mediebolag på plats i Caracas dessa dagar. Hur många ord det kan bli vet jag inte. Men America Vera-Zavala väljer att slå ner på ett par enstaka ord ur all denna rapportering.

Det handlar noga räknat om två ord som nämndes en gång. I en timmes lång direktsändning fick SVTs korrespondent i Moskva, med lång erfarenhet av att bevaka Venezuela, frågan av programledaren om det som just då pågår är en kupp. Han inledde då på följande vis: "Kupp tror jag är fel ordval". Därefter följde ett längre resonemang som klargjorde att parlamentet har demokratisk legitimitet, något som president Maduro i dag saknar. Och han avrundade detta med att sammanfatta saken på följande vis. "I så fall är det en sorts demokratisk kupp".

LÄS MER: Vera-Zavala: SVT är inte objektivt om Venezuela

Men kan naturligtvis, precis som America Vera-Zavala, ifrågasätta klokheten att använda begreppet kupp överhuvudtaget i detta sammanhang. Jag menar att det var precis det som SVT:s korrespondent gjorde – om man väljer att lyssna till helheten.

På grundval av det här resonemanget påstår America Vera-Zavala svepande att SVT:s rapportering är politisk och därmed förment partisk. Och för vidare ett resonemang om Latinamerikas olyckliga historik av militärkupper, att situationen också är föremål för regional maktkamp och att USA:s president var snabb att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som den rättmätige ledaren. Men också dessa faktorer har tydligt framgått av SVT:s rapportering om de senaste dagarnas händelser i Venezuela – i varje fall för den som väljer att inte bara rycka ord ur sin sammanhang.

Pia Bernhardson, utrikeschef SVT Nyheter.

America Vera-Zavala svarar direkt:

Jag kritiserar SVT för att en utrikeskorrespondent om händelser i Venezuela använt orden ”demokratisk kupp”. Vad gör SVT då?

Jo, de applåderar sig själva, berättar för mig hur många minuter de sänt om Venezuela för att sedan landa i att jag rycker ord ur sitt sammanhang. Nej SVT det gör jag inte, det är ni som använder fel ordval i just det fallet.

Och det borde ni förstå utan att läsa min artikel. För det finns en lång tradition av att använda ”demokratisk kupp” i Latinamerika och vi med rötter på kontinenten vet det, vi som är barn till föräldrar som suttit i Libertad -fängelset, slängts ut från flygplan i Rio de la Plata, försvunnit i Colombias djungel.

Demokrati är ett ord som har använts många gånger när USA ska hjälpa Latinamerika. Detta måste en utrikeskorrespondent veta.