SVT:s kulturjournalist lyfte fram sin pojkvän i program

En av SVT:s kulturjournalister har lyft fram och projektlett en tv-konsert med artisten Loney dear, trots att de båda har en relation.
– Det är olämpligt, säger Martin Vårdstedt, ansvarig utgivare för SVT:s program ”Kulturstudion”

ANNONS
|

Det var inför Zara Larssons streamade första maj-konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester som SVT:s ”Kulturstudion” även visade en konsert med den svenska singer-songwritern Loney dear, inspelad i legendariska Atlantisstudion. Till sändningen hade SVT också bjudit in den rutinerade musikjournalisten Jan Gradvall för att snacka upp och kommentera de båda artisternas musik.

LÄS MER:Hen tvingades lämna ”Masked singers” kvartsfinal

I tv-studion pratar han länge och väl om både Loney dear, som ligger på Peter Gabriels skivbolag, och hans rutinerade kompband med gräddan av svenska musiker. Jan Gradvall svarar även på frågor om Loney dear från ”Kulturstudions” programledare – som också är projektledare för programmet – men ingen nämner det faktum att den kvinnliga programledaren också är ihop med Loney dear, eller Emil Svanängen som artisten egentligen heter.

ANNONS

– Beslutet om att köpa in och visa konserten i SVT har fattats på helt korrekt sätt. Men vid inramningen av den här sändningen har det blivit fel. Vi skulle inte ha gjort på det här sättet, säger Martin Vårdstedt, programchef för SVT Kultur och samhälle och ansvarig utgivare för ”Kulturstudion”.

Hur skulle ni ha gjort istället?

– Vi skulle ha gjort det tydligt för tittarna att den här kopplingen fanns. Det är inte meningen att man ska undra över tillkomsten av vårt material.

Vem på SVT borde ha reagerat på det här?

– Vi har en redaktion som fattar beslut kring våra gäster och som sätter ramarna för programmen. Men misstag sker ibland och då är det mitt ansvar att stå för detta och erkänna att det blev fel, säger Martin Vårdstedt.

En journalistisk grundregel är att man inte bevakar människor man känner. Varför valde SVT ändå att göra det?

– Den frågan måste du ställa till journalisten. Vi har pratat om det här på redaktionen och alla är överens om att det blev fel den här gången.

Hur tror du att en sådan här sak kan påverka förtroendet för SVT och public service?

– Vårt oberoende är enormt viktigt och det är därför vi har rutiner för hur sådant här ska hanteras. Dessvärre händer i bland misstag och då är det bra om det diskuteras.

ANNONS

Artisten stod som producent för programmet. Är det vanligt att artister producerar sina egna program på SVT?

– Han har inte producerat programmet utan musiken, det blev fel i eftertexterna och det har vi rättat till, men det är inte ovanligt att artister producerar den musik som vi sedan köper visningsrätten till.

Programledaren var också projektledare för sändningen. Var det hon eller artisten som tog initiativ till att sända konserten i SVT?

– Idén om att göra den här konserten kom från artisten själv.

Så SVT:s misstag, som du ser det, var att ni borde ha använt en annan programledare?

– Exakt så, säger Martin Vårdstedt.

Medieforskaren och journalistprofessorn vid Göteborgs universitet Bengt Johansson ser lite mer allvarligt på det inträffade. Med tanke på att public service redan är under attack från olika politiker menar han att SVT inte har råd med den här typen av felbedömningar.

LÄS MER:Nya ”Game of thrones” – här är första bilderna

– Jag tror inte att detta blir spiken i kistan för public service men det är väldigt onödigt att dra på sig den här typen av misstankar. Klimatet tillåter inte riktigt det.

Är du överraskad av SVT:s agerande?

– Ja, det måste jag säga. SVT har ett viktigt uppdrag att värna det journalistiska oberoendet, säger Bengt Johansson.

ANNONS

GP har varit i kontakt med Jan Gradvall som understryker att han inte kände till relationen mellan artisten och programledaren. I övrigt har han inga kommentarer utan hänvisar till SVT. Även programledaren avböjer intervju med GP och vill inte kommentera det inträffade.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS