Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Programledare Magnus Thorén i SVT:s debattprogram ”Sverige möts”. Bild: Bo Håkansson/Bilduppdraget /SVT
Programledare Magnus Thorén i SVT:s debattprogram ”Sverige möts”. Bild: Bo Håkansson/Bilduppdraget /SVT

Jan Andersson: SVT:s debattprogram kräver rejäl skämskudde

SVT:s diskussionsprogram må suga, men Sveriges Radio P3 måste ändå ta debatten om gangsterrappen. Annars får politikerna och proffstyckarna fritt spelrum.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det har ofta funnits något pinsamt och närmast krampaktigt över svenska debattprogram i tv. Det går en röd tråd från 1980-talets grundstötningar med ”Studio S” och ”Svar direkt”, via Robert Aschbergs vilt krängande och lätt aggressiva ”Diskutabelt” i TV3 fram till SVT Göteborgs relativt nya program ”Sverige möts”. Egentligen är det inte en tråd så mycket som en kudde. En skämskudde för tv-publiken. Och på tisdagskvällen var det dags att plocka fram den igen.

LÄS MER: Recension: “The Simon and Garfunkel story” – Lorensbergsteatern

Eftersom ämnet för tisdagens ”Sverige möts” var gangsterrap och det ännu ouppklarade mordet på den prisade rapparen Einár, hade SVT Göteborg valt att förlägga debatten till Fryshuset i Stockholm. Kanske för att Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad inte så långt därifrån, eller kanske för att de flesta i den märkligt sammansatta panelen ändå har sin bas i huvudstaden. Oavsett skäl blev diskussionen lika tom och urholkad där som den hade blivit på tv-huset hemma i Göteborg.

Då hade ni också kunnat upplysa Hanif Bali om att Ultima Thule aldrig har legat etta på Svensktoppen, som han hävdade,

Man kan inte förvänta sig att någon i panelen ska plocka fram en färdig lösning ur bakfickan. Gangsterrapparnas våldskapital och deras enorma dragningskraft på unga killar är komplexa problem som säkert kan ta en generation att lösa. Ett mer konkret problem är däremot att SVT inte lyckas locka rätt personer till sina debatter och att diskussionen därmed blir svag och svajig. Det är svårt för att inte säga gränsande till meningslöst att diskutera gangsterrap med politiker och proffstyckare – men utan musikförläggare, radioproducenter eller poliser i panelen.

LÄS MER: Jag är Team Reinfeldt – låt julen få börja i oktober

Sveriges Radios P3-chefer måste för övrigt bli mycket bättre på att förankra och förklara hur man tänker kring att ge P3-guldpriser till artister dömda för grova brott. Att skicka ut pressreleaser och snacka med TT räcker inte. Att ni låter ”kvaliteten styra” och vill separera konsten från konstnären är såklart gott och väl, men om ni menar allvar med ert budskap måste ni framföra det om och om igen. Till exempel i tv-program som ”Sverige möts” där ni kan stångas med debattörer som Ivar Arpi, Youtubeprofilen Viktor de Almeida och moderaternas Hanif Bali.

Då hade ni också kunnat upplysa Hanif Bali om att Ultima Thule aldrig har legat etta på Svensktoppen, som jag uppfattade att han hävdade i programmet, och att bandet vars första singel sponsrades av den öppet rasistiska organisationen BSS (Bevara Sverige svenskt) och tidigt spelade med uttalat nynazistiska band i alla fall har gått att betrakta som vit makt-musik.

Men då måste man vara där och ta debatten.

LÄS MER: Serier: Nya tips från Netflix, Disney plus, SVT och C More – vecka 47

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.