SVT:s beslut efter Méndez tröjkupp

SVT har tänkt klart om påföljden efter Melodifestivalens deltävling i Göteborg, då artisten Méndez bar en tröja med ett tryck som är politiskt sprängstoff i Chile.

ANNONS
|

I Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg i lördags bar artisten Méndez en röd tröja med ett tryck av en svart hund med snusnäsduk runt halsen.

Bilden föreställer "Negro Matapacos" (översatt: "Den svarte polismördaren"), en chilensk gatuhund som blev känd för sin närvaro under gatuprotesterna i Santiago under 2010-talet, då han ska ha attackerat de chilenska karabinjärerna.

LÄS MER:Méndez tröja i Melodifestivalen kan vara politisk kupp

"Negro Matapacos" har blivit en politiskt laddad symbol, som använts flitigt under höstens nya protestvåg i Chile.

Méndez själv, som tidigare har kampanjat för att bli borgmästare i Valparaíso i Chile, bekräftade för GP att hunden på tröjan är "Negro Matapacos".

– Men jag försöker inte säga något politiskt, sade han direkt efter tävlingen, där han och Alvaro Estrella tog sig vidare till Andra chansen.

ANNONS

"Kan uppfattas som bärare av politiska budskap"

SVT såg allvarligare på det hela. Under måndagen har saken diskuterats i Melodifestivalens ledning och projektledaren Anette Helenius kommenterar beslutet via sms till GP:

"Det kom till vår kännedom först under direktsändning att Méndez tröja har ett regimkritiskt symbolvärde i Chile.

Han kommer inte bära tröjan i kommande tävling eftersom den kan uppfattas som bärare av politiska budskap. "

Någon mer påföljd kommer det inte bli för artisten, enligt Anette Helenius.

LÄS MER:Méndez om oroligheterna i Chile: "Vi måste organisera oss"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS