SVT-reportern om koranbrännaren: ”Tror inte han är frisk”

I ett klipp på nätet syns hur en reporter på SVT Väst uttalar sig partiskt om den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan som höll en demonstration i Frölunda i helgen. Nu har SVT inlett en internutredning av händelsen.
– Vi utreder hur vi ska gå vidare och under tiden är reportern arbetsbefriad, säger Anton Svendsen, redaktionschef på SVT Nyheter Väst.

ANNONS
|

LÄS MER:Oroligheter efter koranbränning i Frölunda

Det var i lördags som Rasmus Paludan från partiet Stram kurs var på Frölunda torg för att demonstrera och bränna Koranen, vilket han gjort vid flera andra tillfällen på demonstrationer i Sverige. På plats var även SVT Nyheter Väst för att bevaka händelsen.

I ett klipp som finns på nätet syns hur en av SVT:s utsända, i klädd en blå SVT-väst, uttalar sig om Paludan.

– Jag tror inte han är frisk, säger reportern, som var utsänd för att bevaka demonstrationen, i klippet.

”Bla bla bla bla bla” fortsätter han medan den högerextreme politikern talar. Till några människor säger reportern sedan: ”Om man har hundra procent människor kan inte alla vara friska, det är alltid några som är sjuka. Det där är en av dem”.

ANNONS

LÄS MER:FHM fick mig att känna mig dum i huvudet

När en kvinna ifrågasätter reporterns neutralitet svarar han:

”Fast han är ju inte klok [...] Jag ska vara neutral. Men inte med honom. Jag tror inte han är frisk.

Kvinnan i klippet säger också att ”det är därför många vänder sig till SD nuförtiden, för ni har lite vinklade åsikter” och då svarar han:

”SD vet jag inte, de där är väl SD i så fall, eller?”

SVT utreder händelsen

Anton Svendsen är ansvarig utgivare på SVT Nyheter Väst och reporterns chef. Han fick kännedom om klippet under måndagen.

– Det är olämpligt att uppträda så som journalist. Våra reportrar ska vara opartiska i tjänsten och inte heller agera som en part i ett händelseförlopp de är satta att bevaka. Jag håller på att utreda hur vi ska gå vidare med den här händelsen och vilka åtgärder som ska vidtas. Under tiden utredningen pågår så är reportern arbetsbefriad, säger Anton Svendsen.

Kan det här skada SVT:s rykte?

– Ja, sådana här händelser kan påverka förtroendet för SVT och det är inte bra. Att vara opartiska är grundläggande för oss, vi pratar mycket om det och arbetar med det hela tiden. Det ska vara en självklarhet för alla våra reportrar.

ANNONS

GP har sökt reportern som inte vill kommentera händelsen.

LÄS MER:Ryska Tatu bokade till Liseberg i sommar - arrangören avvaktar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS