Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Bergfeldt har tagit emot Stora journalistpriset och länge arbetat som USA-korrepondent. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Carina Bergfeldt har tagit emot Stora journalistpriset och länge arbetat som USA-korrepondent. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

SVT-profilen Carina Bergfeldt samlar in miljon till Afghanistan

Journalisten och programledaren Carina Bergfeldt gjorde en miljoninsamling på Instagram till stöd för Svenska Afghanistankommittén. Hon väntade sig skäll från SVT, och enligt hennes chef kommer inlägget få konsekvenser.

På onsdagen la journalisten och tidigare USA-korrespondenten Carina Bergfeldt ut ett inlägg på Instagram där hon uppmuntrade folk att skicka ekonomiskt stöd till Svenska Afghanistankommittén. På kort tid hade över en miljon samlas in.

Bergfeldt skrev i inlägget att hon inte ”i ärlighetens namn vet om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etiksvdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti”.

Journalisten tog upp den kontrasten mellan att många barn i Sverige återvänder till skolorna efter sommarlovet, medan situationen för barnen i Afghanistan är något helt annat.

LÄS MER: Carina Bergfeldt – så bra var hennes första talkshow

SVT: Påverkar arbetsuppgifter

Under veckan har Bergfeldt delat med sig av sina tankar kring det kritiska läget i Afghanistan, ett land som hon tidigare rapporterat ifrån. Som anställd av SVT ska dock journalister inte ta ställning i kontroversiella frågor, men enligt Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT är det okej för anställda att ”utnyttja sin yttrandefrihet och engagera sig i frågor”.

Däremot menar Lagercrantz att ”journalisters privata engagemang som Bergfeldts påverkar arbetsuppgifter och bevakningsområden. Det är särskilt viktigt i publicistiken där vi alltid måste värna vårt oberoende. Inlägget påverkar Carinas arbetsuppgifter och vi är helt ense om att hon framöver exempelvis inte kan bevaka Svenska Afghanistankommittén”, skriver Lagercrantz i ett mejl till GP.

LÄS MER: Recension: Sommar i P1 - Carina Bergfeldt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.