Humorgruppen Varanteatern bildades i Lund 1992. Medlemmarna träffades redan på gymnasiet och blev mest kända för ”Varan-tv”, sex komiska halvtimmar i SVT. På bilden: Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson,Olof Wallberg, David Wiberg, Fredrik Åkerman samt Petter Bragée från SVT i Malmö.
Humorgruppen Varanteatern bildades i Lund 1992. Medlemmarna träffades redan på gymnasiet och blev mest kända för ”Varan-tv”, sex komiska halvtimmar i SVT. På bilden: Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson,Olof Wallberg, David Wiberg, Fredrik Åkerman samt Petter Bragée från SVT i Malmö. Bild: Leif R Jansson

SVT positiva till comeback för kultserien ”Varan-tv”

Varan-tv gör comeback, efter miljondonationer från fansen. Var de nya avsnitten av humorserien kommer att visas är ännu oklart. Men SVT, som äger rättigheterna till namnet, är i dialog med humorgruppen.

ANNONS

Humorgruppen Varanteatern bildades i början av 1990-talet i Lund. Sitt stora genombrott fick de 1997-1998 när ”Varan-tv” sändes i SVT.

Tjugo år senare är det dags för en återförening.

LÄS MER:Varanteatern återförenas och gör ny tv-serie

LÄS MER:Veckans tv-tips: revolutioner, drottningar och dansband

5 oktober avslutades en kickstarterkampanj för att bekosta ”Varan-tv:s” återkomst med nyinspelade avsnitt. SVT var med på kampanjen, och lånade ut namnet ”Varan-tv” som de äger rättigheterna till.

– Vi blev jätteöverraskade över att det gick så bra. Den totala summan blev 4,3 miljoner. Senare har det anslutit fler donationer, så nu är summan uppe i 5,3 miljoner, säger Erik Sidung på byrån som utfört rekordinsamlingen.

Anders Andersson är medlem i Varan-teatern och dramapedagog på Unga Malmö stadsteater. Att fansen samlat in över fem miljoner åt humorgruppen gör honom rörd och ödmjuk.

ANNONS

– Vi har bestämt oss för att spela in 120 minuter nytt material. Hur det presenteras, i hur många avsnitt och var det visas – det får vi se. Men allra först kommer de som backat oss att få se det vi filmat, säger han och fortsätter:

– Jag tror att publiken kommer att känna igen vår stil, och vårt sätt att sätta spinn på saker.

Dialog med SVT

Petter Bragée regisserade och producerade de sex första avsnitten av ”Varan-tv” för SVT 1997. I dag är han programchef på SVT i Malmö.

– Vi har just påbörjat vår dialog med ”Varan-tv”-gänget. I nästa vecka har vi ett möte med dem, så får vi se vad det ger, säger han.

Det är inte så att ”Varan-tv”-gänget gått och väntat i 20 år på att få göra comeback och att SVT sagt nej.

Att det skulle finnas motsättningar mellan humorgruppen och SVT, så som det utmålats i SVT:s Kulturnyheterna, dementerar han:

– Det finns ingen konflikt. Det är inte så att ”Varan-tv”-gänget gått och väntat i 20 år på att få göra comeback och att SVT sagt nej. Det är de själva som nu, efter en del inbördes snack, vill återförenas.

Men SVT äger rättigheterna till namnet?

– Ja själva namnet ”Varan-tv” äger vi. Men varan är ju ett slags ödla. Ingen äger det namnet, och gruppen hette Varanteatern redan innan de medverkade i tv. Nu ringer upprörda fans till oss och undrar hur vi kan äga namnet ”Varan-tv” – men det är ju inte konstigare än att Fremantle äger namnet ”Idol”.

ANNONS

Vad händer om humorgruppen vill visa ”Varan-tv” på någon annan plattform än SVT:

– Det vet jag inte än.

Och om de erbjuder SVT ett samarbete?

– Det vet jag inte heller, det beror helt på hur erbjudandet ser ut.

Har Varan-tv-humorn stått sig in i 2020-talet?

– Det ska bli jättekul att se. Jag har ingen aning. Men de hoppades få in 300 000 kronor i kampanjen och det landade på 5 miljoner. Jag är i och för sig inte överraskad. Jag hör fortfarande citat från Varan-TV på bussen och här och var. De var kult på alla sätt när de var aktiva sist – och turnerade flera år efteråt som rockstjärnor.

”Varan-tv”:

Vad: en humorserie i 14 avsnitt.

När: visades i SVT med start 1997. Första säsongen bestod av sex avsnitt, den andra av åtta.

Hur: kan ses i SVT:s öppna arkiv. Nu planerar humorgruppen Varanteatern en uppföljare för 2021. Om den kommer att visas på SVT eller inte är ännu inte bestämt.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS