Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

SVT om "De rättslösa": ”Det är inget monster”

Under söndagen visar SVT "De rättslösa", en metoo-dokumentär av Cissi Wallin och Maria Sveland. Enligt Aftonbladet ska filmen ha fått ta emot intern kritik, men Axel Arnö, programchef för Dokumentär och Vetenskap på SVT, menar att det hela har blivit uppblåst.
– Det är inte så att SVT har blivit galna. Vi är samma gamla vanliga SVT. Och den här filmen, det är inget monster, säger han.

På söndag publicerar SVT ”De rättslösa” på SVT Play. En crowdfundad dokumentär av Cissi Wallin och Maria Sveland. Filmen är en reaktion på att flera kända män fått utrymme att berätta om hur de anklagats för sexuella övergrepp i samband med metoo. Nu vill de i stället ge utsatta kvinnor en röst och låta dem dela med sig av sina historier.

– Det är tydligt att de som överlever sexuella övergrepp är både rättslösa och svikna av samhället på så många nivåer. Det är extremt upprörande och ovärdigt ett av världens mest jämställda länder, sade Maria Sveland i september i samband med beskedet om att SVT köpte rättigheterna till filmen.

Sedan dess har SVT fått ta emot kritik, bland annat av Aftonbladets Åsa Linderborg som skrivit en krönika med rubriken ”SVT trär aktivistsnaran runt sin egen hals” (19/10). Under veckan rapporterade tidningen också om ett krismöte, bara dagar innan filmen skulle släppas, där intern kritik ska ha kommit upp, bland annat om att Cissi Wallin anmälts för förtal av komikern Soran Ismail och därför inte kan vara opartisk.

LÄS MER: Maria Sveland och Cissi Wallin gör dokumentär om sexualbrott

Att det skulle röra sig om ett krismöte motsäger sig Axel Arnö, programchef för Dokumentär och vetenskap på SVT. Han påpekar att det handlar om ett informationsmöte som varit planerat i veckor.

– Jag var inbjuden av Göteborgsredaktionen för att berätta lite om den här filmen. Det finns ett stort intresse och det kan jag förstå. Det var ett möte där det ställdes frågor av samma typ som journalister ställer. Samma frågor som jag svarat på flera gånger, även internt, säger han.

SVT visade ”Persona non grata”

Axel Arnö menar generellt att kritiken mot ”De rättslösa” har blivit uppblåst. Han säger att han har sett filmen ett tjugotal gånger sedan i somras och har arbetat med den för att den ska fungera i SVT. Han vill gärna att den ska kunna visas, inte minst eftersom SVT också visat den kontroversiella dokumentären ”Persona non grata” om Soran Ismail.

– Det här är en av vår tids viktigaste samhällsfrågor, men filmen kan inte visas om den inte uppfyller de krav vi har.

– Nu är den framme vid en version som vi står för. Vi pekar inte ut någon utan det här handlar om kvinnors känsla av rättslöshet, säger han.

LÄS MER: Anna Ardin om tiden efter boken om Julian Assange

Vad säger du om kritiken rörande polisanmälningen mot Cissi Wallin?

– Jag gör bedömningen att det där har kommit senare och att det inte påverkar varken filmen eller publiceringen.

Kan du ändå förstå att människor reagerar?

– Absolut. Det gäller att hålla huvudet kallt, säger Axel Arnö.

"De rättslösa" har premiär i SVT Play söndagen den 24 oktober.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.