Sanna Samuelsson: SVT gör Kurt Haijby till en gullig Disneyfigur

Forskningen visar att Haijby var en mycket ambivalent figur, men i SVT:s nya juldrama "En kunglig affär” framställs han närmast som en HBTQ-ikon eller en gullig Disneyfigur, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Kurt Haijby har alltid varit en ambivalent figur. Tittar man på SVT:s nya juldramaserie ”En kunglig affär” får man dock bilden av en homosexuell entreprenör med starkt patos och kanske något bräckligt psyke. En känslig man som har en känslig kärleksaffär med Gustav V, som i den inledande scenen i rättssalen säger att han älskat och vördat kungen, så som det står i grundlagen. Det är en komma ut-scen av samtida mått, som direkt får en att undra över hur mycket SVT har tagit ut svängarna i detta drama, som har undertiteln ”Berättelsen om Kurt Haijby”.

Haijby-affären har länge varit kontroversiell. Lena Ebervall och Per E. Samuelssons bok ”Ers majestäts olycklige Kurt” kom 2008, och är, av någon anledning, skriven som en historisk roman. Det gör att det svårt att avgöra sanningshalten, och i boken är Haijby inte homosexuell, utan äcklas av kungen.

ANNONS

Docenten och HBTQ-forskaren Göran Söderström skrev en rasande recension av boken med rubriken ”Advokater återupplivar myter kring ett av Sveriges mer kända rättsövergrepp” i den akademiska nordiska queertidskriften Lambda Nordica. Inte på grund av förnekandet av Haijbys sexualitet utan för att han menar att författarna i stort skapat ett falskt narrativ om Haijby som offer.

Vad säger då den faktiska forskningen? Göran Söderström menar att det är oklart om Haijby ens hade en affär med kungen, även om det finns dokumenterat att hans majestät hade relationer med män. Det är möjligt att Haijby ändå bedrev utpressning mot hovet, som sin vana trogen snabbt försökte dölja och bemöta alla problem kring kungens sexualitet med stor diskretion. Verklighetens Haijby verkar ha varit något av en fifflare, som tagen ur en Jean Genet-roman. Han var strejkbrytare, förfalskare, tjuv, hade lyckats skjuta en polis och dessutom begått övergrepp mot barn.

Söderström skriver i ”Sympatiens hemlighetsfulla makt” (1999), ett standardverk i forskningen om svensk homosexualitet: ”Vad som idag kan tyckas upprörande är att man för att skydda kungen inte redan 1936 lät åtala utpressarparet Haijby utan lät dem i mer än ett decennium fortsätta att mjölka kungens privata kassa på vad som i dagens penningvärde motsvarar mångmiljonbelopp.”

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”En kunglig affär” – SVT

De fick nämligen inte det där omtalade sprittillståndet, trots att Haijby ”gick till kungs”. Gustav V struntade väl i det.

Söderström köper inte Haijbys egen version av händelserna, som han förde fram i flera böcker och som nu speglas i dramaserien på SVT.

Detta gör förstås något med serien. Exempelvis är två barn på Särö som Haijby förgrep sig på, 11 och 13 år gamla, omskapade till ett barn på Särö, som är 14 år gammalt och alltså närmare byxmyndighet. Varför frågar man sig då, har manusförfattarna valt att ändra just den lilla detaljen? Antagligen för att det inte passar in i deras tolkning av Haijby, den naiva restaurangdirektören med labradorögonen. De tonar även ned Haijbys psykiska ohälsa, trots att han var inlagd flera gånger på mentalsjukhus, vilket får det att verka som att tvångsinläggningen på Beckomberga solklart var något som hovet låg bakom.

De får restaurangen att verka som en succé, trots att den i verkligheten gick i konkurs. De fick nämligen inte det där omtalade sprittillståndet, trots att Haijby ”gick till kungs”. Gustav V struntade väl i det. Men i serien är kungen en ängel, en HBTQ-ikon som hade stått på barrikaderna med Marsha P. Johnson om tiden bara hade varit en annan.

Det är en Disneyfiering av HBTQ-historien, där inga tvetydigheter får finnas. Saken är ju den att många homosexuella blev utpressade av före detta älskare eller folk som kände till deras ”hemlighet”, så scenariot är inte taget ur luften.

ANNONS

Samtidigt ingick förstås detta i ett större mediedrev och hetsjakt på homosexuella i svenska medier på 1950-talet, med Kejne-affären och andra ”affärer”. Det är sorgligt att det är detta vi får när SVT ska göra en julserie om svenska historiska homopersoner. Inte osökt kommer jag att tänka på serien om den lesbiska Selma Lagerlöf från 2008, där hon i ett mycket märkligt avsnitt helt plötsligt köper sex. SVT verkar liksom alltid hamna fel.

LÄS MER:I den lesbiska världen är kvinnors ålder oviktig

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS