Lasse Kronér och Peter Nyrén, programbeställare för underhållning på SVT.
Lasse Kronér och Peter Nyrén, programbeställare för underhållning på SVT. Bild: Linda Smith och Fredrik Hjerling

SVT-chefen: Lasse har blivit dömd på förhand

I och med att utredningen mot Lasse Kronér läggs ner så kommer SVT att sända hans nya program Bara sport så snart det går, säger SVT-chefen Peter Nyrén.

ANNONS
|

– Vi är glada för att det kom ett avgörande och för Lasses skull, att han blir friskriven från misstankarna, säger Peter Nyrén, programbeställare för underhållning på SVT.

Har du varit i kontakt med Lasse Kronér?

– Ja, vi har pratat med honom och bestämt att vi ska träffas så snart som möjligt och sätta oss ner och prata igenom läget i de kommande produktionerna. Och sätta igång vårt samarbete igen. Det är vår ambition.

SVT har under polisutredningen mot Lasse Kronér valt att lägga den redan inspelade första säsongen av hans nya underhållningsprogram Bara sport på is.

– I och med det här kommer vi att hitta ett tillfälle att sända den, vi jobbar på att säkra premiärdatum och siktar på senare under våren, säger Nyrén.

ANNONS

Oklart om Smartare än en femteklassare

Dessutom har man valt att ta in en annan programledare för Smartare än en femteklassare, vars kommande säsong spelas in i dagarna. Josefin Johansson tar över den rollen.

– Vi tog det beslutet när läget var oklart. Till en början är det bestämt att det blir en säsong med Josefin.

Kommer Lasse Kronér tillbaka sedan?

– Det är sånt vi ska sätta oss ner och prata om.

När praktikanten klagade hos SVT-cheferna att Lasse Kronér hade skickat ett stort antal oönskade sms, fick programledaren en formell varning. Sedan ansågs frågan utagerad.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Vi tyckte nog att vi tog det på allvar, läste av situationen som fanns och vidtog relevanta åtgärder. Det vi har känt till uppfattar vi att vi har tagit hand om, säger Peter Nyrén.

Har ni pratat med er tidigare praktikant också, hon som anmälde?

– Nej, jag har inte det. Under polisutredningen har det inte varit lämpligt, men tidigare har vi förstås gjort det.

Hon var ju också ert ansvar som praktikant. Ska ni inte prata med henne nu efteråt?

– Det har jag ingen bild av än.

Vad har du som chef lärt dig av det som har hänt?

ANNONS

– Allt det som har hänt under hösten som går under samlingsnamnet Metoo har på alla sätt ökat vaksamheten och beredskapen på de här frågorna.

"Lasse har blivit dömt på förhand"

Peter Nyrén tycker det är olyckligt att det har tagit så lång tid att få ett beslut.

– Det som hänt med Lasse är att han på många sätt har blivit dömd på förhand. Det har tagit väldigt långt tid innan det utretts och under tiden har hans karriär och professionella relationer blivit starkt påverkade. Nu är vi glada att det blivit utrett så att vi gått vidare.

ANNONS