Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Svindlande start för balettchefen

Recensenternas beröm haglar över Göteborgsoperans danstrippel 3 X Bolero. Balettchefen Johannes Öhman är överväldigad och funderar på hur han ska lyckas matcha sin succéstart.
- Det känns nästan overkligt bra. Men vi har också kämpat för det. Så det handlar inte om någon lyckoträff, säger Göteborgsoperans balettchef Johannes Öhman.
3 X Bolero hade premiär i lördags och är hans första egentliga avtryck som chef, den första produktion han beställt för Göteborgsoperans räkning. Han är ny på posten sedan i höstas och programmet har fram till nu varit lagt av hans föregångare Kevin Irving.
Danstrippeln har fått enastående recensioner i så väl GP som våra konkurrenter. Föreställningen får Dagens Nyheters recensent att skratta hela vägen hem, Svenska Dagbladets att tala om genidrag och GT:s skribent från Stockholm att bli grön av avund.
Johannes Öhman läser vad som skrivs och tycker att recensioner är mycket betydelsefulla.
- Det är det som förhoppningsvis lockar publiken. Jag tycker också att det är viktigt att ta till sig det som kritikerna tycker, om det är konstruktiv kritik.
Vilka reaktioner har du fått från den vanliga publiken?
- På premiären var det stående ovationer i slutet. Jag vet inte hur ofta det händer, för jag har inte varit här så länge. Men det var en jättehärlig känsla, framför allt för dansarna som var alldeles lyriska efteråt.
Var inte alla inbjudna då?
- Det är svårt att bjuda in 1 300 personer. Nej, det är klart att det var betalande publik.
Hur ska du matcha det här framöver
- Jag vet ... Det är precis vad jag också tänker. Men kollar man på de koreografer som ska komma hit under nästa säsong så ... Det ser väldigt bra ut på pappret. Det är fina namn, det är kreativt och alla är beredda på att skapa.
Vilka namn tänker du närmast på?
- Wim Vanderkeybus är ju ett starkt kort. Han skapar egentligen inte verk för andra kompanier andra än hans eget. Även Gunilla Heilborn och Jens Östberg, Jorma Elo ... Allihop!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.