Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arrangörsduon: Ove Haugen och Lisbeth Johansson. Till höger: Ann Westin, tre gånger prisad som Sveriges roligaste kvinna, blir första gästen på nya humorklubben OGBG Comedy.  Bild: Sören Håkanlind, Robin Aron Olsson
Arrangörsduon: Ove Haugen och Lisbeth Johansson. Till höger: Ann Westin, tre gånger prisad som Sveriges roligaste kvinna, blir första gästen på nya humorklubben OGBG Comedy. Bild: Sören Håkanlind, Robin Aron Olsson

Sveriges roligaste kvinna inviger ny humorklubb

I tio år drev Ove Haugen humorklubb på Gillestugan vid Järntorget. Nu är det dags igen. Han och Lisbeth Johansson öppnar nytt vid Stenpiren. Första dragplåstret blir Ann Westin.

OGBG Comedy heter den nya klubben, som lanseras som "en ståuppklubb för oss som inte vet vad vi ska göra på lördagskvällarna." 21 april drar skämtandet igång med Ann Westin som huvudakt och komikern Kadir Meral som side-kick.

– Ann Westin är fantastiskt bra och har utsetts till Sveriges roligaste kvinna flera gånger. Hon uppträdde ofta redan på Gillestugan, och var väldigt uppskattad redan då, säger Ove Haugen.

– Kadir var rookie när jag lärde känna honom. Men om han var i sin linda då, under Gillestugans dagar, så har han nu utvecklats och blivit jättebra!

Inte kreddigt att vara komiker - då

I tio års tid drev Ove Haugen en allt mer omtalad och välbesökt humorklubb på Gillestugan. Bland gästerna fanns Mia Skäringer och Klara Zimmergren, David Batra, Johan Glans, Yvonne Skattberg, Anna-Lena Brundin, Zeid Andersson och Ann Westin.

– På den tiden, från 1995 och framåt, fanns knappt några andra humorklubbar här i stan. Det fanns en på Pullmans vid Centralstationen men förutom den var det mest Norra Brunn i Stockholm, säger Ove Haugen.

–Det flesta komiker levde av att åka runt på företagsfester och ståuppkomiken ansågs lite som komedigenrens svar på dansbandsmusik. Jag fick själv ofta frågan "När ska du göra något på riktigt?". Komiker var direkt inte något kreddigt jobb.

Ove Haugen lyfter fram Henrik Schyffert för att han spelat en väsentlig roll för att höja statusen för ståuppkomiken:

– När han, som redan var välkänd och etablerad, medlem i Killingänget och programledare i Parlamentet, gav sig in i branschen och började med standup ute på klubbarna gjorde han det med stor ödmjukhet. Han drog också med sig en ny publik som hade uppskattat honom för annat. Nu upptäckte de humorklubbarna, och attityden ändrades.

"En explosion av humorklubbar"

Sedan dess har mycket hänt i branschen, både i Sverige och i Göteborg, menar Ove Haugen.

– Det är nästan som en explosion av stand up-klubbar nu i Göteborg. En del gratisklubbar har fungerat som ”try out”-scener för komiker som Magnus Betnér och Johan Glans inför större turnéer.

Om det nu är en sådan explosion av stå upp-klubbar i Göteborg. Behövs det en till?

– Jag är övertygad om att det finns en publik för det här. Jag tänker på alla dem som såg till att fylla Gillestugan, det är inte direkt dem man ser på de nya klubbarna. När Ann Westin i fjol firade tjugo år som komiker på Lisebergsteatern var det en jättepublik som trängdes för att se henne där. Så jag tror att vår klubb kan bli ett bra komplement till floran av klubbar som redan finns.

Kommer ni att köra ungefär samma upplägg som på Gillestugan?

–Kanske inte exakt samma som där, men tillräckligt likt. Exakt hur det kommer att skilja sig, förutom att lokalen är en annan, vet vi inte än. Men de som gick till Gillestugan kommer nog ändå att känna igen sig.

Varför just vid Stenpiren?

– Lisbeth och jag har pratat länge om det här, och hållit på att leta efter en lämplig lokal för den här klubben i över ett och ett halvt år. Vi ville verkligen hitta rätt ställe, och nu har vi funnit det. En intim lokal som fungerar perfekt för ändamålet, och som rymmer upp emot 150 personer.

Fakta: Humorklubbar i Göteborg

1991 startade Anders "Kapten Willie" Wilhelmsson klubb på Pullmans vid Centralstationen.

1995 startade Ove Haugen klubb på restaurang Gillestugan vid Järntorget.

2005 avvecklades Gillestugan. Enbart två klubbar blev då kvar: Kapten Willies klubb som flyttats till Harrys (numera Gotebar) Och nyöppnade Ruby på Hotel Scandic Rubinen.

Idag finns ett betydligt större utbud av humorklubbar i Göteborg. De mest välbesökta är Opalen Comedy Club, Ståuppklubben på Henriksberg och Andralång Comedy.

Duon startar ny ståuppklubb: Lisbeth Johansson och Ove Haugen. "Vi har pratat om det här länge och letat lokal i ett och ett halvt år.". Bild: SÖREN HÅKANLIND
Duon startar ny ståuppklubb: Lisbeth Johansson och Ove Haugen. "Vi har pratat om det här länge och letat lokal i ett och ett halvt år.". Bild: SÖREN HÅKANLIND

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.