Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Götaplatsen finns flera av de kulturinstitutioner i Göteborg som drivs av skattepengar. Bild: Måns Langhjelm
På Götaplatsen finns flera av de kulturinstitutioner i Göteborg som drivs av skattepengar. Bild: Måns Langhjelm

Sverige lägger 30 miljarder på kultur

30 miljarder kronor, eller 2 935 kronor per invånare, så mycket lade staten, regionerna och kommunerna i Sverige förra året på kultur. Det visar nya siffror från myndigheten för Kulturnanalys.

Varje år sammanställer myndigheten samhällets utgifter för kultur. I år kan de konstatera att utgifterna har ökat totalt med 1,2 miljarder jämfört med förra året. Vilket motsvarar 87 kronor per invånare.

Lena Olin, som är utredare på myndigheten, menar att det är små förändringar totalt. Däremot ser hon en fortsatt trend – att andelen som kommunerna lägger på kultur minskar.

– Det minskar i alla fall sedan 2006. Vi har siffror som går bak till 1998. Då stod kulturen för 2,67 procents andel av kommunernas totala budget. 2018 var det 2,16 procent.

– Det handlar om ganska små procent, konstaterar hon.

Kan bli nedläggningar i Göteborg

I Göteborg har kulturförvaltningen flaggat för nedskärningar nästa år sedan det stod klart att staden ska styras på alliansens budget.

I budgeten får kulturen 1,5 procent mer, men det täcker inte de ökningar som väntas inom bland annat personal- och hyreskostnader. Göteborgs kulturchef Anna Rosengren har tidigare öppnat för att verksamheter kan läggas ner.

LÄS MER: Alliansens budget gick igenom efter lång och hetsig debatt

– Jag har svårt att se hur vi ska hämta hem detta på något annat sätt. Detta är en utveckling som skett över tid. När kulturnämnden inte får kompensation för ökade lönekostnader, prisökningar och ökade hyreskostnader så tvingas vi till slut spara in på kulturverksamhet. Min bedömning är vi är där nu, men det är för tidigt att säga i vilken omfattning, sade Anna Rosengren till GP under förra veckan.

Hur kulturnämnden ska hantera den nya budgetramen ska beslutats den 16 december. Kulturförvaltningen hoppas ha ett färdigt förslag veckan innan dess.

LÄS MER: Nedskärningar att vänta i Kulturgöteborg

LÄS MER: Ödesdagar för Kulturgöteborg – kan bli nedskärningar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.