Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Netflix utbud varierar stort beroende på var du bor. I Sverige är utbudet både sämre och dyrare än i många andra länder. Bild: Matt Rourke

Svenska Netflix – dyrare och sämre än i andra länder

Svenska Netflix-abonnemang är bland de dyraste i världen. Och utbudet bland de klenaste. Det visar en ny undersökning från en amerikansk jämförelsesajt.

”Så kan du spara hundralappar”. ”Här fyndar du billigaste Netflix-abonnemanget”.

Det hade kunnat vara den här artikelns rubrik – om vi vore lite mindre samvetsgranna – för det är helt sant. Det är nämligen fullt möjligt att fynda betydligt billigare Netflixabonnemang än i dag. Det trista är att du måste flytta till Brasilien.

Det visar en ny och global undersökning som den amerikanska jämförelsesajten comparitech.com har genomfört och som publicerades på onsdagen.

LÄS MER: Tv-recension: Seg och likgiltig Wallander

De har jämfört Netflix olika abonnemang över hela världen och utifrån en rad olika variabler i form av hastighet, kvalitet, tillgänglighet, utbud och prisnivå rangordnat länderna.

Brasilien – Netflix verkliga fyndland

Överlägset billigast är Brasilien där ett basabonnemang kostar 3,99 dollar/månad. Därefter följer Sydafrika ($5,76) och Indien ($6,67). Motsvarande abonnemang i Sverige kostar 89 kronor ($10,29) och Schweiz – Netflix absolut dyraste marknad – ($13,06).

LÄS MER: Woodstock 1999 blir Netflixdokumentär

Generellt sett ligger de nordiska länderna i topp när det gäller Netflix abonnemangspriser, samtidigt som de ligger i botten när det kommer till utbud. Det gäller för övrigt även de baltiska länderna.

På svenska Netflix finns i dag 3 797 filmer och tv-serier, vilket kanske låter mycket men är i det absoluta bottenträsket och sämre än i länder som Rumänien (3 813) och Danmark (3 808). I andra änden på Netflix utbud ligger hemlandet USA som har 5 485 titlar, samt Irland och Storbritannien som kan skryta med 6 112 respektive 6 122 titlar, avsevärt fler än i Sverige.

Netflix vinnare bor i Kanada och Storbritannien

I sin granskning av Netflix har Comparitech gått den extra milen och även undersökt den genomsnittliga betygsnivån på filmsajten Imdb för respektive lands utbud.

Enligt deras resultat har Sydkorea och Thailand det ”bästa” utbudet (snittbetyg 6,81 av 10) medan Sverige ligger strax under och på samma nivå som Tyskland och Schweiz (6,74). Sämst kvalitetsnivå håller utbudet i Tjeckien med 6,54.

LÄS MER: Veckans bästa nya tv-serier

Slutsatsen som Comparitech drar är att Schweiz är det land där Netflix erbjuder sämst villkor, medan kunderna i Kanada och Storbritannien drar vinstlotten med både stort utbud och förhållandevis lågt pris.

FOTNOT: GP har sökt Netflix för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.