Maria Domellöf-Wik: Svenska dokumentärer briljerade i år

Anspråkslösa titlar som ”Döttrar”, ”Kärlek & skilsmässa” ”Historjá”, men ändå fyllda med emotionellt sprängstoff. Filmåret 2022 briljerade svenska dokumentärer och ”Historjá” kan vinna en Guldbagge i kategorin bästa film.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag tillhör dem som verkligen älskar Steven Soderberghs filmklassiker ”Erin Brockovich” med Julia Roberts i huvudrollen som ensamstående, arbetslös trebarns- morsa. Hon som tjatar sig till ett tillfälligt påhugg på en advokatfirma och kommer något på spåren. Närmare bestämt en giftskandal som fick förödande konsekvenser för de boende på orten Hinkley i Kalifornien. Dricksvatten förorenades där vilket gav ortsborna cancer. Ett faktum som det ansvariga bolaget PG & E (Pacific Gas and Electric company) med alla medel senare försökte mörka.

Den drygt tjugo år gamla filmen har verklighetsbakgrund, och jag kommer att tänka på den när jag lyssnar på det förträffliga nya radiodramat ”Giftskandalen 1975” som just nu ligger på SR Play. I fem rafflande avsnitt får vi där följa turerna runt Sveriges värsta miljöskandal genom tiderna. I Teckomatorp läckte innehållet ur hundratals nergrävda tunnor från BT Kemi ut och förgiftade hela byn.

ANNONS

Dramat spänner över generationer, tar upp skuld och konsekvenser och är riktigt bra radio. Lögnerna och smusslandet står i centrum. Den naiva tron att det ”nog inte är så farligt”. Paralleller går lätt att dra till vår tid, där vi behandlar vår misshandlade miljö som vore vi de tre aporna i den japanska konsten, som håller för öron, ögon och mun.

För regin till ”Giftskandalen 1975” står Jenifer Malmqvist som förutom det också gjort en av årets allra starkaste dokumentärfilmer: ”Döttrar”. Precis som i radiodramat möter vi där en familj: tre systrar vars älskade mamma tagit sitt eget liv. Döttrarna bearbetar sitt trauma framför våra ögon. Först i anslutning till den tragiska händelsen, sedan längre fram. Jenifer Malmqvist och filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt har följt de tre systrarna i olika åldrar. Resultatet blir en stark och unik gestaltning av kärlek, förlust och sorgebearbetning. Utan fingertoppskänsla hade den lätt kunnat bli spekulativ, nu är den i stället enbart berörande.

Thomas Jacksons fina "Historjá - stygn för Sápmi" är en annan av årets solklara höjdpunkter.

Det samma gäller veteranen Maud Nycanders enastående dokumentär ”Kärlek & skilsmässa”. I början av 2000-talet gjorde hon film om det då nyförälskade paret Lena och Johan. Nu har tiden gått, deras barn har vuxit upp till tonåringar och paret bestämmer sig för att bryta upp. Hög igenkänningsfaktor och oförglömliga scener väntar tittaren.

ANNONS

Thomas Jacksons fina "Historjá - stygn för Sápmi" är en annan av årets solklara höjdpunkter. Där presenteras på ett härligt sätt den rebelliska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba, 71 år, och hennes livslånga intensiva kamp för miljön. Hon stod på barrikaderna mot utbyggnaden av Altaälven – ett stycke historia fångat i verket ”Kråkorna”. I dag demonstrerar hon lika kraftfullt mot gruvan i Gállok/Kallak. Med nål och tråd har hon i fyrtio år broderat fram samisk historia, och sin egen protest mot exploatering av vår moder jord.

Det tillför något existentiellt att se dessa filmer, som alla tar avstamp i det vardagliga, jordnära. Samtidigt växer de till ett dramatiskt utforskande av våra livsvillkor. Både ”Döttrar” och ”Historjá” är nu också välförtjänt Guldbaggenominerade.

Läs mer:

LÄS MER:Reaktionen: ”Men Gud ska ni göra film om er skilsmässa?”

LÄS MER:Britta Marakatt-Labba broderar samernas historia

LÄS MER:Filmaren har följt tre systrar vars mamma tog livet av sig

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS