I dag anses ett medlemskap i Svenska Akademien vara på livstid. Det är anledningen till att Kerstin Ekmans stol nr 15 fortfarande står tom efter att författaren lämnat Akademiens arbete 1989. 2015 blev sjutton ledamöter kring bordet till sexton när också Lotta Lotass tackade för sig; även hennes plats saknar ockupant.
LÄS MER: Sara Danius: "Jag ska fortsätta så länge jag orkar"
Under fredagens tumult försvann tre ytterligare: Klas Östergren, Kjell Espmark, och forna ständige sekreteraren Peter Englund.
De aderton är nu nere på tretton personer. Bestämmer sig två till för att lämna kretsen, kan de enligt sina egna stadgar inte längre rösta in nya medlemmar. Då riskerar Svenska Akademien, som funnits sedan 1786, att upphöra.
– De skulle inte klara av att ta ett sådant större beslut. Då blir det väl den höge beskyddaren som får ingripa, det vill säga kungen, säger Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, till TT.
LÄS MER: Björn Werner: Östergren, Espmark och Englund är oansvariga
Huruvida Hans majestät konungen, som enligt stadgarna ska informeras om viktiga händelser inom Akademien, är beredd på ett sådant ingripande eller inte framgår inom kort. Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar nämligen för SVT att ständiga sekreterare Sara Danius har kallats till slottet för sammanträde.
– Kungen är informerad om händelserna, det är allt vi kan berätta, säger Hovets informationssekreterare Johan Tegel till Kulturnyheterna.
Reglerna är entydiga
Svenska Akademiens stadgar är lika gamla som institutionen själv. Där slås bland annat fast att Akademien ska bestå av arton ledamöter, och "ej må thetta Tal någon tid förökas". Krisen kan alltså inte lösas med att antalet ledamöter ökas till ett tjugotal.
Andra beslut än valet av nya ledamöter kan dock fattas så länge antalet närvarande på mötet är sju eller fler.
LÄS MER: "Går mot ett rent haveri". Kulturvärldens kommentarer om avhoppen.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.