Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig Göransson har chans att ta hem en Golden globe-statyett.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Ludwig Göransson har chans att ta hem en Golden globe-statyett. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Maria Domellöf-Wik: Svensk vinstchans på Golden Globe-galan

Allt tyder på att Glenn Close prisas på Golden globe-galan för sin övertygande insats som The wife, hustrun, i Björn Runges film med samma namn. Även musikproducenten Ludwig Göransson kan vinna en guldstatyett.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Allt tyder på att Glenn Close prisas på Golden globe-galan för sin övertygande insats som The wife, hustrun, i Björn Runges film med samma namn. Även musikproducenten Ludwig Göransson kan vinna en guldstatyett.

Natten till måndag kan du i direktsändning se Hollywoodkändisar strosa på röda mattan in till Golden globe-galan på Beverly Hilton Hotel. Samma hotell i Beverly Hills där sångerskan Whitney Houston 2012 hittades död i ett badkar – efter en svindlande karriär och samtidigt, bakom kulisserna, ett allt mer destruktivt missbruk. Ett levnadsöde som nyligen skildrats i filmer som Kevin McDonalds Whitney (2018) och Nick Broomfields och Rudi Dolezals Netflix-dokumentär Whitney: Can I be me (2017).

LÄS MER: Ladda upp – allt du behöver veta inför Golden Globe

LÄS MER: Svenskhoppen ser fram emot galan

Natten till måndagen kan fem andra dramatiska berättelser utses till 2018 års bästa amerikanska film. Två av dem, A star is born med Lady Gaga och Bradley Cooper i huvudrollerna, och Bohemian Rhapsody om den legendariska rockgruppen Queen och deras sångare Freddie Mercury, är även de musikaliska framgångssagor om talang, ambitioner och hårt slit. Precis som i Whitney-filmerna vävs där gestaltande av musikens förlösande kraft och kändisskapets tjusning ihop med skildringar av turnélivets mörkare baksidor.

Konkurrenter om statyetten för bästa film är Spike Lees BlacKkKlansman, Moonlight-regissören Barry Jenkins If Beale street could talk och Ryan Cooglers banbrytande superhjältefilm Black Panther. Den sistnämnda har inte bara slagit försäljningsrekord utan även krossat stereotyper med sin afrofuturistiska estetik. När själva seriehjälten Black Panther skapades 1966 av Stan Lee och Jack Kirby som en av medlemmar i Fantastiska fyran, var han den förste afrikanske superhjälten. Några månader senare samma år grundades den revolutionära politiska organisationen Svarta pantrarna, Black Panther Party.

I filmen syns Chadwick Boseman som T'Challa, ”Black panther”, kung över det fiktiva afrikanska landet Wakanda. Lupita Nyong'o, som 2014 vann en Oscar för sin insats i filmen 12 years a slave, spelar hans ex-flickvän som jobbar som hemlig agent och har en hel del synpunkter på ledarskap.

Det är den svenske musikproducenten Ludwig Göransson som har skapat den suggestiva musiken i Black Panther. Nu är han nominerad och kan mycket väl vandra hem i gryningen med en statyett för bästa originalmusik. Annars hejar jag helhjärtat på Glenn Close, som gör en magnifik insats i Göteborgs-regissören Björn Runges film The wife. Med sitt feministiska budskap är filmen verkligen värd att ses av hela den församlade kultureliten på Beverly Hilton Hotel.

BlacKkKlansman är ett starkt politiskt drama med verklighetsbakgrund om Ron Stallworth, en svart polis som på 1970-talet tillsammans med en kollega, lyckades infiltrera Ku Klux Klan i Colorado Springs. Regissören Spike Lee försitter inte chansen att ta ut svängarna och dra paralleller till nutida polisbrutalitet och högerextremism i Trumps USA.

Även filmen If Beale street could talk, efter James Baldwins roman med samma namn, utspelar sig på 1970-talet. Den starka men smärtsamma kärlekshistorien i Harlem mellan 19-åriga Tish och 22-årig skulptören Fonny ställs på sin spets när hon blir med barn och han i samma veva, av en rasistisk polis, anklagas för våldtäkt.

Fotnot: Galan sänds direkt av TV4 Play. Röda mattan klockan 01, galan börjar 02.

Golden Globe är USA:s näst mest glamorösa filmgala, och den brukar ge en fingervisning om hur det ska gå på Oscarsgalan den 25 februari. Medan Amerikanska filmakademin ligger bakom Oscarsgalan är det journalisterna och fotograferna i HFPA, Hollywood Forgein Press Association, som sedan 1940-talet ansvarar för Golden globe.