Birgitta Lillpers
Birgitta Lillpers

Svensk poesi kan bli bäst i Norden

ANNONS
|

Den 29 februari tillkännages vem som blir vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2008. På fredagen presenterades listan på de nominerade och om det blir en svensk blir det en poet. Birgitta Lillpers är nominerad för sin Nu försvinner vi eller ingår, liksom Eva Runefelt för I ett förskingrat nu. Båda diktsamlingarna är utgivna i år.

- Jag blev oerhört glad. Bara att vara nominerad känns som ett pris. Att bli sedd och vald är alltid trevligt för självkänslan, säger Eva Runefelt.

- Det är alltid roligt när poesi får uppmärksamhet, säger Birgitta Lillpers.

Priset är på 350 000 kronor och går till ett skönlitterärt verk skrivet på något av de nordiska språken. Varje land får nominera högst två verk utgivna inom de senaste två åren, eller de senaste fyra om det gäller andra språk än svenska, norska eller danska. I år är tolv verk nominerade och bland dem finns böcker från Färöarna och det samiska språkområdet. Däremot har inga grönländska böcker föreslagits.

ANNONS

Här är de nominerade:

Danmark: Jens Smærup Sørensen, Mærkedage; Naja Marie Aidt, Bavian

Finland: Leena Krohn, Mehiläispaviljonki. Kertomus parvista (Bipaviljongen. En berättelse om svärmar); Merete Mazzarella Fredrika Charlotta född Tengström, En nationalskalds hustru.

Island: Bragi Ólafsson, Sendiherrann (Ambassadören); Kristín Steinsdóttir, Á eigin vegum (Sin egen väg)

Norge: Merethe Lindstrøm, Gjestene; Carl Frode Tiller, Innsirkling

Sverige: Birgitta Lillpers, Nu försvinner vi eller ingår; Eva Runefelt, I ett förskingrat nu

Färöarna: Carl Jóhan Jensen, September í bjørkum sum kanska eru bláar

Det samiska språkområdet: Synnøve Persen Meahci uvas bohciidit ságat

ANNONS